Jedenáctikilometrový zprovozněný úsek D48 propojil Novojičínsko s...

Jedenáctikilometrový zprovozněný úsek D48 propojil Novojičínsko s Frýdkem-Místkem. Je však nově zpoplatněný. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

V únoru začnou kontroly na novém úseku D48, zpoplatněný je teprve od ledna

  • 16
Řidiči projíždějící dálničním úsekem mezi Rychalticemi na Frýdecko-Místecku a Novým Jičínem, který se v modernizované podobě otevřel v polovině prosince, musí počítat s důkladnějšími kontrolami.

Od začátku letošního roku je na této trase povinná dálniční známka, s častějšími kontrolami jejich platnosti ŘSD pak počítá od začátku února.

„Bývalá komunikace I. třídy se stala čtyřproudovou směrově rozdělenou silnicí. Provedené stavební úpravy předcházely oficiálnímu povýšení silnice I/48 na ucelenou dálnici D48,“ vysvětlil důvody zpoplatnění Miroslav Mazal z ŘSD. 

„Úsek Rybí – Frýdek-Místek a zpět zůstal do konce roku bezplatný, ovšem vlivem zařazení D48 mezi tuzemské dálnice začalo od 1. ledna klasické zpoplatnění zmíněné trasy. Od února začnou na této trase intenzivnější kontroly platnosti elektronických dálničních známek,“ dodal Mazal.

Dálnice D48 tak bude na území kraje zpoplatněna po celé své délce od Českého Těšína až po Rybí na hranici Nového Jičína, a to s výjimkou úseku u Dobré nedaleko Frýdku-Místku.

V Moravskoslezském kraji je pro osobní vozidla zpoplatněna také dálnice D56 mezi Frýdkem-Místkem a Ostravou, elektronickou dálniční známku potřebují také řidiči na dálnici D1, s výjimkou úseku mezi Ostravou a Bohumínem.

Červené značky ukazují úsek D48, který je od ledna nově zpoplatněný.

Červené značky ukazují úsek D48, který je od ledna nově zpoplatněný.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

A201215_105850_ostrava-zpravy_woj