Hrad Sovinec na Bruntálsku.

Hrad Sovinec na Bruntálsku. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Moravskoslezské hrady a zámky se opět otevírají. Chystají řadu novinek

  • 1
Nová sezona hradů a zámků je tu. Řada moravskoslezských památek se letos neotevře až v dubnu, ale již nyní o Velikonocích. Kasteláni zároveň pro nadcházející sezonu slibují novinky a zajímavé doprovodné akce.

Stoupající počet návštěvníků na hradech a zámcích v Moravskoslezském kraji v posledních letech je podle kastelánů známkou toho, že lidé už nechápou památky jako nudné průvodce historií.

Říkají, že návštěvníci se chtějí dozvědět něco o tom, jak se v různých dobách žilo, nebo poznat blíže své okolí. Pro novou sezonu si vedle historických expozic připravili řadu akcí, už na Velikonoční svátky otevřou šermířskými představeními a trhy s ukázkami práce řemeslných mistrů.

Sovinec: Hrad otevírá Kočičí hlavu

Velikonoční program na hradě Sovinci začíná už na Velký pátek klasickými prohlídkami, od soboty se na hrad sjedou kejklíři a divadelní společnosti, které ukázkami historického šermu a autorskými představeními oficiálně otevřou letní sezonu.

„Letos chceme navíc návštěvníkům ukázat osmdesát metrů nově opravených podzemních chodeb, vnější opevnění nebo takzvanou Kočičí hlavu,“ popsal kastelán hradu Michal Koutný. Původní bašta ve tvaru kočičí hlavy byla ve středověku důležitou součástí opevnění hradu, chátráním se z ní stala ruina. „Letos je to vůbec poprvé, co se dovnitř podívají návštěvníci,“ řekl Koutný.

Hukvaldy: Liška se vrací

Klidnější Velikonoce prožijí návštěvníci hradu Hukvaldy. „Kdo si přinese pruty, může si o Velikonoční neděli pod dohledem mistra uplést vlastní tatary,“ uvedl hradní správce Pavel Bernatský. Ukázky tradiční řemeslné práce doplní také sváteční trhy.

Model „nové“ Bystroušky z produkce Adama Krhánka.

Letošní sezona je první po šestnácti letech, kdy se o provoz památky stará Muzeum Beskyd. Na konci dubna budou na hradě čarodějnické reje, hned následující víkend zase májové setkání šermířů. Bohatou historii hradu chce muzeum přiblížit chystanou návštěvnickou brožurou, pro zájemce pak od června do srpna připravilo komentované prohlídky jednoho z nejrozsáhlejších hradů v Česku.

Ani bludné balvany v hradní oboře nezůstanou oproti minulému roku opuštěné. „Do konce dubna se na ně vrátí bronzová socha lišky Bystroušky, kterou minulý rok ukradl neznámý zloděj,“ ujistil Bernatský.

Hradec nad Moravicí: Nabité léto

Prohlídkami honosných interiérů vyzdobených tradičními velikonočními dekoracemi a znovuotevřením známých atrakcí začne jarní sezona na zámku v Hradci nad Moravicí. „I přes rozsáhlou rekonstrukci Červeného zámku, který je jednou z architektonicky nejzajímavějších části zámeckého komplexu, je stále na co se těšit,“ sdělil kastelán Radomír Přibyla. „Například Hodinová a Bílá věž budou od letošního roku návštěvníkům opět přístupné.“

Na léto je potom naplánováno několik velkých kulturních akcí, které doplní plánované výstavy v zámecké galerii. Mezi nejznámější patří festival vážné hudby Beethovenův Hradec, inspirovaný pobytem světoznámého skladatele na místím zámku. Na své si přijdou také vyznavači současných trendů. Už pevnou součástí zdejšího léta je srpnový festival České hrady.cz.

Štramberk: Staronová útulna

Naopak na Štramberském hradu se jarní svátky slavit nebudou, turistům se známá Trúba otevře až v polovině dubna. „Tahákem letos budou nově opravené prostory Jaroňkovy útulny,“ řekl místostarosta Štramberku Oldřich Škrabal.

Budova útulny přiléhá k úpatí hradní věže a ještě donedávna sloužila jako prodejní galerie lidového řemesla a umění. „Loňské rekonstrukci sloužila jako předloha fotografie útulny z roku 1925, při stavebních pracích navíc dělníci odkryli původní nástěnné malby s lidovými prvky malíře a architekta Bohumíra Jaroňka,“ doplnil Škrabal.

Kunín: Zámek sbírá pozůstalost

Hudebním barokním menu otevře novou sezonu zámek v Kuníně na Novojičínsku. Zvuk cembala, barokního klávesového nástroje, rozezní zámecký hudební sál o Velikonoční neděli.

Kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s částí dědictví rodiny Schindlerů.

„Už od ledna mohli návštěvníci v rámci zimních prohlídkových okruhů vidět to nejzajímavější z tisícovky obrazů, fotografií, osobních věcí, dokumentů a dalších předmětů z pozůstalosti poslední členky rodu Schindlerů,“ konstatoval kastelán zámku Jaroslav Zezulčík.

Úspěšná výstava dědictví po rodu, který zámek vlastnil velkou část 19. století, bude v unikátní půdní galerii až do konce letošní sezony. „Ještě máme zálusk na další cenná umělecká díla, například čtrnáct portrétů mocnářů z 18. století, které byly původním vlastnictvím Marie Terezie,“ dodal Zezulčík.

Raduň: Rekonstruovaná zahrada

Čtyřdenními Zámeckými Velikonocemi zahájí letošní sezonu zámek Raduň na Opavsku.

Zámek Raduň na Opavsku

„Otevřeno budeme mít od pátku do pondělí. Chystáme velikonoční výzdobu i stánky s občerstvením. A především pak speciální prohlídky doplněné o velikonoční zajímavosti. Výklad přibližující historii zámku průvodci doplní o náhled do velikonočních tradic a zvyků. Představí, co se o Velikonocích jedlo a pilo, jaké se dávaly dárky koledníkům,“ nastínila kastelánka zámku Eva Kolářová s tím, že velikonoční výzdobu uvidí návštěvníci i následující víkend.

„Oranžerii otevřeme 7. května, kdy se uskuteční také vernisáž výstavy regionálního výtvarníka Zdeňka Beneše a kdy pokřtíme naše nové publikace. V létě navíc zpřístupníme druhou zrekonstruovanou zahradu,“ doplnila Kolářová.

Kromě jiného pak Raduň láká na dva prohlídkové okruhy, díky nimž návštěvníci nahlédnou do knížecích i služebnických pokojů.

Slezské Rudoltice: Oživlý zámek

Zámek ve Slezských Rudolticích na Bruntálsku začíná sezonu v květnu. „Lidé se mohou těšit na akci Oživlý zámek, kdy se asi šedesátka dobrovolníků převleče za historické postavy a ukazuje, jak žili původní obyvatelé panského sídla,“ řekl správce Tomáš Zemba. Podobně se o měsíc později převléknou místní nadšenci ve sklepení a v přilehlém parku do kostýmů strašidel.

Nově opravenou zámeckou kapli přestavěnou na víceúčelový sál pro koncerty a různá představení navštíví v létě třeba Spirituál Kvintet a František Nedvěd. V galerii o několik metrů dál bude celé léto vystavená práce profesionálních i amatérských fotografů z Osoblažska, Krnovska a okolí.

Linhartovy: Výstavy pro děti

Hned jedenáct vernisáží v jeden den. Takový bude 21. květen na jiném zámku z Bruntálska – Linhartovy, kde tehdy oficiálně začne turistický rok.

„Většina výstav je zaměřena na děti, mezi nimi například výstava modelů letadel, cínových vojáčků, panenek, známých hraček Igráčků nebo obrovská expozice Podmořského světa Julese Vernea,“ upřesnil správce zámku Linhartovy Jaroslav Hrubý. „Ani dospělí se ale u nás nebudou nudit, letos otevíráme třeba výstavu předních českých ilustrátorů.“

Mezi hlavní lákadla zámku patří dlouhodobě stálá sbírka keramických děl Jana Kutálka a zámecká obrazárna, kterou by měly od nové sezony doplnit ručně malované mapy České republiky.

Fryštát: Charleston i spřežení

Do dobové módy 20. a 30. let se obléknou dobrovolníci, herci a tanečníci na slavnostním otevření 3. dubna na zámku Fryštát v Karviné. „Snažili jsme se vždy spojovat zámek s jeho historií, letos přiblížíme, jak se zde žilo v minulém století,“ uvedla za karvinský magistrát, který památku vlastní, Ingrid Szczypková.

„Do rytmu charlestonu zatančí členky místního spolku a před zámkem návštěvníky sveze koňské spřežení nebo jeden z autoveteránů.“ Klasické prohlídky interiérů ozvláštní divadelní skeče místních amatérských herců.

Helfštýn: Kousek za hranicemi

V sobotu 26. března se mohou zájemci vydat také na hrad Helfštýn, který leží na Přerovsku jen kousek za hranicemi Moravskoslezského kraje. Už o tomto svátečním víkendu budou na jednom z nejrozsáhlejších hradů Evropy trhy s ozdobami a ukázkami lidových řemesel.

Podobných akcí se přes léto v helfštýnských kulisách vystřídá přes dvacet. Průvodcovské prohlídky začínají zkraje prvního aprílového týdne. Hlavním tahákem hradní sezony je pak každoročně oblíbené mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které se letos bude konat již ve svém pětatřicátém pokračování.