ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Moravskoslezským firmám se daří získávat obří zakázky, hledají lidi

  • 1
Navzdory ochlazování ekonomiky jsou firmy v Moravskoslezském kraji úspěšné při získávání velkých zakázek i nových trhů. I díky tomu stále hledají nové zaměstnance.

Miliardovou zakázku na stavbu pět tisíc tun těžkého a téměř dvě stě metrů dlouhého kolosu, rypadla pro hnědouhelný důl Bílina na Mostecku, získala ostravská společnost Hutní montáže. Firma podobný stroj naposledy stavěla před téměř deseti roky.

„Každé velkorypadlo je originální dílo. Projekt je naplánován na tři roky, během nichž bude zapotřebí navrhnout, vyrobit, přepravit a rovněž uvést do provozu nespočet dílů jednotlivých strojních dodávek, ocelových konstrukcí, elektrických rozvodů, pohonů, hydrauliky a systémů řízení,“ přiblížil rozsah zakázky Karel Křivan, mluvčí skupiny Witkowitz, pod niž Hutní montáže spadají.

Projekt, který by měl být dokončen v prosinci roku 2022, by navíc mohl firmě zajistit i další kontrakty.

„Jedná se o jedinečnou zakázku, ve které můžeme propojit řadu profesí a zkušeností naší společnosti. Pracujeme po celém světě a věřím, že toto velkorypadlo bude další skvělou referencí pro naše odběratele,“ řekl generální ředitel Hutních montáží Vladimír Bindzár.

Větrné elektrárny i mořské dno

A výrazné zakázky pro těžební průmysl zpracovává také sviadnovská společnost Huisman.

„V současné době pracujeme na dvou velkých zakázkách. První z nich je podmořské zasypávací zařízení pro firmu Boskalis, které bude instalováno na lodi Fjell. Druhým projektem je výroba lodního manipulátoru pro firmu DEME, který bude sloužit pro instalaci sloupů pro větrné elektrárny do mořského dna,“ prozradila Jolana Filipová, mluvčí společnosti Huisman.

Zatímco první zařízení slouží k zasypávání potrubí položených na mořském dně až do hloubky 1,5 kilometru, druhé dokáže manipulovat s náklady převyšujícími hmotnost dvou tisíc tun.

I v souvislosti s tímto projektem hledají ve Sviadnově až sedm desítek nových zaměstnanců.

„Vzhledem ke stoupajícímu objemu zakázek plánujeme v tomto roce přijmout až dvacet dalších konstruktérů a kolem padesátky zámečníků a svářečů,“ upřesnila Filipová.

Nových pracovníků se nedostává

Nové zaměstnance hledají také ve společnosti Armatury Group z Dolního Benešova na Hlučínsku.

„S nárůstem zakázkové náplně úzce souvisejí problémy s hledáním nových, kvalifikovaných zaměstnanců v oblasti dělnických profesí. S jejich nedostatkem se firma potýká již delší dobu. Aktuálně hledá svářeče, obráběče kovů, montéry a zámečníky, v podstatě odborné dělnické profese na posílení mnoha pracovišť,“ vysvětlila marketingová manažerka firmy Vladimíra Václavíková.

Noví zaměstnanci mohou vyrábět například i armatury pro obří ropnou společnost Abu Dhabi National Oil Company ze Spojených arabských emirátů.

„Chystáme dodávku téměř dvou tisíc armatur v celkové hodnotě více než 100 milionů korun. Stejný objem dodávek firma očekává každý rok v průběhu dalších dvou let,“ poznamenala manažerka a dodala: „Jen v posledním roce se nám podařilo získat další zakázky v Pákistánu, Kolumbii, Mexiku a i v dalších zemích.“