Téměř každý desátý člověk jezdí po Ostravě hromadnou dopravou bez zaplacení....

Téměř každý desátý člověk jezdí po Ostravě hromadnou dopravou bez zaplacení. Vyplývá to z výsledků kontrol a potvrdil to i dubnový noční zátah na černé pasažéry. | foto: Archiv DPO

Milostivé léto může pomoci také dlužníkům za jízdné. I těm v exekuci

  • 3
Jedinečnou příležitost ulehčit si v tíživé finanční situaci nabízí projekt s názvem Milostivé léto lidem, kteří dluží peníze státním či obecním institucím. Z dluhové pasti se mohou vymanit tím, že ušetří za poplatky, které často mnohonásobně převyšují původní dluh. Šanci mají i dlužníci, po nichž exekutor vymáhá peníze za jízdné pro Dopravní podnik Ostrava (DPO).

„Cestující v exekuci pokutovaní v Ostravě za jízdu bez platného jízdního dokladu, mohou v období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022 zaplatit v rámci této akce pouze jistinu dluhu a jednorázový exekutorský poplatek 908 korun. Zbytek dluhu, tedy úroky, penále, náklady nalézacího řízení a exekuce, jim bude ze zákona odpuštěn,“ potvrdil předseda představenstva a ředitel DPO Daniel Morys.

Upozornil, že se jedná o mimořádnou příležitost, ale že odpuštění příslušenství se týká jen pohledávek vymáhaných soudními exekutory.

„I tak se zvýhodnění v našem případě může týkat až čtyřiceti tisíc pohledávek, které připadají na zhruba 18,5 tisíce pokutovaných lidí. Doufáme, že této jedinečné možnosti zbavit se dluhů využijí alespoň někteří z nich,“ nastínil Morys.

Pomoc lidem, kteří dluží státu, obcím i polostátním podnikům, umožnila novela exekučního řádu, kterou prosadili poslanci. Jak postupovat, zjistí lidé třeba v dluhové poradně. K akci se připojují i některé privátní firmy, například Air Bank či Home Credit. Naopak státní Všeobecná zdravotní pojišťovna zatím odmítá dlužníkům odpustit penále s tím, že nejde o součást příslušenství, ale původního dluhu.