Prezident Miloš Zeman míří na návštěvu Moravskoslezského kraje. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Prezident jede do Moravskoslezského kraje. Dostane pálenku i slamák

  • 86
Koláče, pálenku i uzeniny v dárkovém balení přichystali občané Větřkovic na Opavsku pro prezidenta Miloše Zemana. Ten se v obci, která se letos v kraji stala Vesnicí roku, zastaví během třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje.

„Taková příležitost není každý den. Předáme mu naše typické produkty. Výrobky místního uzenářství, koláče, které se tu pečou, i vzorek koření a dalších výrobků místní potravinářské firmy. A také láhev slivovice z našeho ovoce,“ říká starosta Větřkovic Miroslav Černoch.

Podobné přípravy jsou v plném proudu i v dalších čtyřech městech, kam Miloš Zeman tento týden zavítá. Třeba Nový Jičín pro něj nechal vyrobit dárek pro toto město typický. Klobouk.

Kam zamíří prezident

  • V úterý zahájí návštěvu na krajském úřadě, poté pojede do Větřkovic a do Studénky.
  • Ve středu přijde na řadu Nový Jičín a Český Těšín, či ostravská firma Temex.
  • Ve čtvrtek zavítá do Hlučína.
  • První dáma ohlásila návštěvu Domova Bílá Opava, Galerie výtvarného umění v Ostravě, firmy Tonak v Novém Jičíně či vyhořelého dřevěného kostela v Třinci-Gutech.

„Je slaměný. Věříme, že jej pan prezident využije ve volném čase,“ uvedla mluvčí Marie Machková.

Hlučín hlavu státu přivítá tradičními hlučínskými koláči a tamní hasiči už teď nacvičují slavnostní ceremonii, při níž Miloš Zeman dekoruje prapor města prezidentskou pamětní stuhou.

„Při výběru hasiče, který prapor ponese, bylo důležité nejen aby byl z Hlučína, ale také aby měl zkušenost s manipulací a držením standarty. Měří téměř dva metry a je těžká,“ vysvětlila mluvčí města Ivana Gračková.

Každé z míst má také s návštěvami hlav státu různé zkušenosti. Třeba ve Větřkovicích ještě žádnou neměli. „Pátrali jsme, ale prezidenta republiky jsme tady ještě neměli. Ani císaře pána,“ potvrdil starosta.

Opakem je Český Těšín. Už za Rakouska tam jezdili císařové, Franz Josef tam byl hned čtyřikrát. Hostili bulharského cara i tureckého následníka trůnu. V novodobých dějinách se tam mimo jiné Václav Klaus setkal s polským protějškem Lechem Kaczyńskim. A také Miloš Zeman už tam míří podruhé.

Cesty prezidenta do krajů nejsou předvolební kampaň, řekl mluvčí Ovčáček:

23. srpna 2017