VIDEO: „Pan Ferrari“ tvoří unikátní modely, v Karviné sní o Maranellu

  • 4
Unikátní sbírkou šedesáti modelů vozů formule 1 značky Ferrari se může chlubit karvinský nadšenec Milan Paulus. Svou vášeň, které propadl v roce 2008, přenesl na pár týdnů ze zdí svého bytu do výstavní síně Městského domu kultury v Karviné. Paulus je jediným modelářem, který tyto vozy staví v měřítku 1:6.

Tím se stává jeho sbírka ojedinělá nejen v Česku, ale i ve světě. I proto modelář usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. „První pokus nevyšel, protože jsem žádost v angličtině formuloval nepřesně. Budu to určitě zkoušet znovu, je to mým velkým snem,“ říká Milan Paulus. 

Někteří lidé mu nechtějí věřit, že modely jsou z papíru, ale minimálně z devadesáti procent tomu tak skutečně je. Papír při tvorbě modelů okrajově doplňují kabely, dráty či rybářské vlasce. Lidé se o tom mohou na vlastní oči přesvědčit ještě měsíc. V Mánesově síni Městského domu kultury jsou jeho modely Ferrari k vidění každý všední den, a to až do 26. června. 

Výstavu modelů doprovází zhruba čtvrthodinové video které přibližuje časově náročný koníček Milana Pauluse. 

Karviňan se s dokončením šedesátého modelu vozu Ferrari nezastavil. Konečné číslo, k němuž směřuje, je ještě výrazně vyšší. 

Sbírku by chtěl ukončit až modelem s pořadovým číslem 111, čímž by kompletně vymodeloval historii vozů Ferrari od 50. let minulého století až po tisící závod v sérii formule 1. 

Velkým snem Milana Pauluse je dostat jeden ze svých modelů do sídla automobilky v italském Maranellu. Chystá se jej tam v brzké době poslat. „A jednou bych se tam strašně rád podíval i osobně,“ dodal modelář.