Asistenti přepravy v ostravské MHD se ujali.

Asistenti přepravy v ostravské MHD se ujali. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Zátah v ostravské městské dopravě ukázal, že tisíce lidí jezdí načerno

  • 12
Asistenti přepravy a revizoři Dopravního podniku Ostrava se v minulých dnech zaměřili na spoje v centru města. Při kontrolách přistihli téměř tři tisíce černých pasažérů.

„Ve dnech 29. ledna až 2. února jsme organizovali první velkou akci revizorů s asistenty přepravy i strážníky. Společně zkontrolovali 32 599 cestujících v 1 297 spojích. Zaměřili se hlavně na tramvajové linky číslo 1, 2, 4 a 8, ale i na další spoje v centru města tak, aby nebylo možné kontrolu obejít,“ říká mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Karolína Rycková.

Výsledkem zátahu je celkem 2 851 lidí přistižených při jízdě načerno. Revizoři chytili 859 z nich a k ceně jízdenky jim přičetli tarifní přirážku.

Asistenti přepravy, kteří neudělují pokuty, 1 992 odhalených černých pasažérů vyprovodili z vozů.

„Neplatící cestující často vyvolávají konflikty nebo se dopouštějí vandalismu. My chceme, aby se platící cestující cítili bezpečně, proto bude takových akcí přibývat,“ ujistil generální ředitel DPO Daniel Morys. A slíbil, že počet asistentů přepravy brzy zvýší ze třiceti na padesát (více v článku Dopravní podnik chce mít více asistentů a revizorů).