Vjezd do Městské nemocnice Ostrava.

Vjezd do Městské nemocnice Ostrava. | foto: MF DNES

Začne proměna ostravské nemocnice. Do roku 2030 má stát miliardy

  • 3
Nové budovy propojené se stávajícími opravenými pavilony. Moderní přístroje a vybavení. Hezký park v areálu. A velký parkovací dům pro zdravotníky, pacienty i návštěvníky před ním... Tak si současní radní představují Městskou nemocnici Ostrava v roce 2030.

Projekty, o nichž mluví, by sice měly stát nejméně dvě miliardy, ale radní tvrdí, že jde o reálný plán. Založili Fond pro rozvoj nemocnice, kam už město poslalo stamiliony.

„Teď je ve fondu přes 400 milionů, dalších 166 už nemocnice vyčerpala na menší opravy. Každý rok tam město přidá 100 milionů z rozpočtu a peníze z přebytku hospodaření – průměrně 200 milionů,“ líčí náměstek ostravského primátora pro zdravotnictví Michal Mariánek.

A už nyní chtějí radní odstartovat celý proces proměny nemocnice schválením první velké investiční akce, na niž pak navážou další.

„Rada města projednávala v úterý vyhlášení výběrového řízení na dodavatele kompletní projektové dokumentace i s podklady pro stavební povolení rekonstrukce chirurgického pavilonu E,“ řekl Mariánek.

Podotkl, že předpokládaná cena projektové dokumentace je kolem 11 milionů korun a odhadovaná cena stavebních prací asi 146 milionů. „Chirurgický pavilon je v současnosti v Městské nemocnici Ostrava nejzastaralejší. Potřebuje kompletní modernizaci interiéru. V nejvyšším patře navíc zmizí nevyužívané balkony, zeď se posune, a tím se zvětší pokoje,“ dodal náměstek.

Místo čtyř pacientů jeden či dva

„Zatímco teď leží na pokoji tři až čtyři pacienti a toalety jsou pro všechny na chodbě, po rekonstrukci budeme mít dvoulůžkové pokoje se společným sociálním zařízením jen pro čtyři pacienty. A nabídneme pak i nadstandardní jednolůžkové pokoje s vlastní toaletou a sprchou, což zatím nelze,“ popisuje ředitel nemocnice Petr Uhlig. Do funkce nastoupil před rokem. Zdá se, že ukončil eskalaci napětí, která vyústila v sérii střídání šéfů.

„Situace v nemocnici se uklidnila, nálada je pracovní. Zvládli jsme řadu menších oprav, ale to hlavní nás teprve čeká. Jako první z novostaveb plánujeme pavilon X, kde bude centrum chirurgických oborů s operačními sály, dospávacími pokoji, ARO a JIP, ale i lůžková ortopedie a další zázemí. Do konce roku bude hotová studie proveditelnosti,“ říká Uhlig.

Nový pavilon má stát kolem 400 milionů, vybavení dalších 150 milionů.