ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Hromadná nákaza koronavirem komplikuje Městské nemocnici Ostrava provoz

  • 4
Hromadná koronavirová nákaza u zaměstnanců geriatrie v Městské nemocnici Ostrava zkomplikovala provoz zdravotnického zařízení. Nemocnice v tuto chvíli nemá další kapacitu pro hospitalizaci pacientů s podezřením na covid-19.

Nemocnici klesl i počet lůžek pro pacienty s interními obtížemi. Podle ředitele nemocnice Petra Uhliga se v tuto chvíli nemocnice nemůže dohodnout s dalšími zdravotnickými zařízeními v regionu na výpomoci.

Zařízení má 32 zaměstnanců s nákazou covid-19. Třináct jich je z chirurgie, kde se nákaza vyskytla už dřív. Dalších devatenáct je z geriatrie, kde kvůli koronavirové nákaze museli minulý týden zavřít oddělení D. Dalších deset zaměstnanců s negativními testy je v karanténě, pět právě z geriatrie, dalších pět z různých nemocničních oddělení.

Na chirurgii není výpadek zaměstnanců citelný. Zavřená je tam jedna stanice ze čtyř, mezi něž se řadí také chirurgická JIP. Operace se ale podle ředitele provádějí téměř v plném rozsahu.

Psychika personálu trpí

Složitější je podle Uhliga situace na geriatrii, kde jsou běžně v provozu tři stanice. Z jedné ale nemocnice vytvořila takzvanou covidovou jednotku a druhou kvůli onemocnění zaměstnanců musela uzavřít. 

„Zůstala nám pouze jedna s kapacitou 28 lůžek. Navíc trpí psychika personálu geriatrie, také proto, že se zhoršil zdravotní stav jejich kolegyně,“ řekl Uhlig.

Geriatrie je navíc součástí interních lůžek, kterých má nemocnice nejvíce v regionu, když má celkem tři interny. „V tuto chvíli máme o 55 lůžek méně, kvůli uzavřené geriatrii a změně geriatrie F na covidovou jednotku, což bohužel pocítí i ostatní zdravotnická zařízení,“ uvedl Uhlig. Kapacita interních lůžek se tak v Městské nemocnici Ostrava naplní rychleji než obvykle.

Jiné regionální nemocnice nepomohou

Podle ředitele nemocnice není schopna přijímat další pacienty s podezřením na covid-19. „Obrátili jsme se s žádostí o pomoc na další regionální nemocnice, které nás ale odmítly. V tuto chvíli jednáme s ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava Jiřím Havrlantem,“ uvedl Uhlig.

Dodal, že nemocnice v maximální míře dodržuje hygienická opatření a má dost ochranných pomůcek. Všichni přicházející pacienti, ať už na plánované operace nebo akutní, jsou testováni na covid-19.

Po propuknutí nákazy na geriatrii byl otestován personál v celé budově H2, kde se geriatrie nachází. Jednalo se o 112 zaměstnanců nemocnice, plošné testování zdravotnické zařízení s 1930 zaměstnanci v tuto chvíli neplánuje.

,