Koupi musí v září ještě schválit zastupitelé. (Ilustrační snímek)

Koupi musí v září ještě schválit zastupitelé. (Ilustrační snímek) | foto: Karel Pešek, MAFRA

Podnikatele chce Krnov podpořit koupí pozemků po bývalé slévárně

  • 0
Koupit pozemky po bývalé slévárně a nabídnout je menším podnikatelům. Takový plán podpořili tento týden radní Krnova. Připravit si město musí 15 milionů korun.

„Rada doporučila zastupitelům města schválit návrh kupní smlouvy na výkup pozemků o výměře skoro padesáti tisíc metrů čtverečních. Nabídková kupní cena je zhruba 15 milionů korun, tedy tři sta korun za metr čtvereční. Zastupitelstvo bude hlasovat v září,“ vysvětlila mluvčí města Dita Círová.

Pozemky zatím vlastní společnost Fascination, která provedla i základní sanaci území. Zemina totiž byla po původní slévárně kontaminovaná.

„Kromě plošného výskytu benzo(a)pyrenu se aromatické uhlovodíky nacházely až tři metry pod terénem. Jejich výskyt souvisel s bývalými podzemními úložišti nejrůznějších olejů nebo paliv. Bylo je ale těžké lokalizovat, takže se jímky musely nakonec zasypat a vytěžený odpad se odvezl,“ podotkla Círová s tím, že na pozemcích je zatím pořád velké množství suti.

Město chce po případném odkupu pozemků ovlivnit, kteří investoři budou v zóně podnikat.

„Víme, že zájem mají menší podnikatelé, ale nikdo z nich si nemůže dovolit koupit tak velkou plochu a rozparcelovat ji. Pokud budeme vlastníky této plochy, nabídneme ji právě jim. Budeme ale schopni i lépe řešit bydlení v městských domech v ulicích Alšova, Vrchlického a Mánesova a tuto problematickou část města, která k území přiléhá,“ řekl krnovský místostarosta Michal Brunclík.