Zachráněný kůň chvíli před tím, než se zase dostal na povrch. (1. prosince 2017)

Zachráněný kůň chvíli před tím, než se zase dostal na povrch. (1. prosince 2017) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Kůň spadl do čtyřmetrové studny, vytáhli ho pomocí speciální sítě

  • 0
Hasiči na Krnovsku zachraňovali ráno koně, který spadl do studny. Poté, co vystrašené zvíře dostalo léky na uklidnění, použili speciální síť, kterou využívají právě na vyprošťování velkých zvířat.

O nešťastné události ve Městě Albrechtice se hasiči dozvěděli krátce před půl sedmou ráno. Na místo vyrazili profesionálové z Krnova a Bruntálu, až z daleké Ostravy vyjel speciální automobil určený právě pro tyto záchranné akce. Pomáhali i místní dobrovolní hasiči.

„Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že kůň spadl do čtyři metry hluboké studny o rozměrech tři krát tři metry. Bylo v ní přibližně šedesát centimetrů vody a kůň se nemohl z této pasti dostat sám. Hasiči proto ihned zahájili odčerpávání vody a přikryli koně dekou, aby zabránili jeho prochladnutí,“ popsal začátek zásahu mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Silně rozrušené zvíře se snažila uklidňovat jeho majitelka, přivolaná veterinářka mu navíc podala i uklidňující léky.

Poté hasiči začali koně vytahovat, a to pomocí speciální sítě, která je určena přímo na záchranu koní, skotu a dalších velkých zvířat ze studní, výkopů, bahna a podobných pastí.

„Pro vyprošťovací automobil pak už bylo vysvobození koně, zavěšeného do speciální sítě, lehkou záležitostí. Po úspěšné záchranné akci měl kůň pouze lehké odřeniny způsobené pádem,“ uvedl mluvčí hasičů. Když zvíře prohlédla veterinářka, mohla si jej šťastná majitelka odvést zpět do stáje.