VIDEO: V Horní Suché měří znečištění ovzduší a hledají zdroj prachu

  • 3
Měření škodlivin v ovzduší začalo na vrcholku těžní věže bývalého dolu František v Horní Suché na Karvinsku. Údaje ze stanice umístěné 90 metrů nad zemí doplní hodnoty z monitorovacího vozu u paty věže. Výsledky pomohou určit původ, množství a směr prachu přenášeného přes česko-polskou hranici.

„Máme zde zařízení, pomocí kterého zjišťujeme znečištění prachovými částicemi. Měříme ve dvou výškách a údaje budeme srovnávat. Výška a teplotní zvrstvení atmosféry jsou totiž velmi podstatné pro rozptyl znečišťujících látek,“ řekla Petra Šutarová z Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské.

Stanice umístěná na těžní věži je unikátní, umí totiž automaticky odebírat prachové částice v závislosti na směru větru. Je to prototyp vyvinutý speciálně pro Horní Suchou. 

Měření na věži jsou součástí širšího česko-polského projektu Air Border. Výzkumy se uskuteční také na polské straně, kde se vědci zaměří i na specifické meteorologické podmínky, jež rozptyl znečišťujících látek podstatně ovlivňují.

„Na stanici v Ratiboři měříme výšku oblačnosti pomocí cejlometru a teplotní zvrstvení pomocí radiometru. To objasní závislost rozptylu škodlivin v atmosféře na meteorologických podmínkách,“ vysvětlil Leszek Ośródka z katovického Institutu meteorologie a vodního hospodářství.

Prach v různých výškách na obou stranách hranice sbírá i bezpilotní vzducholoď.

Zachycené vzorky poputují k testování do Spojeného ústavu jaderných výzkumů v ruské Dubně, kde se bude složení prachových částic analyzovat.

Projekt je tříletý, skončí na jaře roku 2020. Jeho celkový rozpočet dosahuje 6,5 milionu korun. Jedním z výstupů bude i aplikace pro smartphony, která aktuálně ukáže směr přenosu škodlivin. „Lidé díky ní budou vědět, odkud kam se momentálně škodliviny přenášejí,“ doplnila Šutarová.