V kraji svou vlastní menzu v současné době provozuje pouze Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO). Během semestru ji denně navštíví pět set až tisíc studentů.
„V minulém roce u nás došlo k navýšení režie o dvě koruny. Nyní jednáme o zdražení, a to hlavně z důvodu nárůstu cen energií,“ přiblížila mluvčí univerzity Petra Halíková. „Náklady na energie se pro nás totiž zvýšily o více než dva miliony koruny za rok.“ Za hlavní jídlo tam nyní studenti zaplatí okolo šedesáti až sto dvaceti korun, podle druhu jídla. Cena polévky se pohybuje mezi patnácti až třiceti korunami.
„Všechna jídla v naší menze jsou se stopadesátigramovou porcí masa. Nabízíme ale i porci pro velké jedlíky s dvě stě padesáti gramy masa,“ okomentovala Halíková s tím, že do výsledné ceny se promítá cena surovin, režie, které jsou pevně dané, dotace ministerstva a daň z přidané hodnoty.
Například kuřecí nudličky na kari s rýží tak ve zdejší menze vychází na 65 korun, pečené vepřové se zeleninou a brambory na 73 korun a hovězí na víně s kaší na 76 korun. O něco více si studenti připlatí za rybu s přílohou, která stojí 84 korun.
Menza má však vždy v nabídce i jedno takzvané low-cost jídlo s nižší cenou. „U všech těchto jídel je oproti jiným ponížená režie o pět korun. Často jsou to jídla jako zapékané brambory nebo těstoviny, čočka nakyselo s vajíčkem či hrachová kaše,“ vysvětlila Halíková.
Studenti dostávají stravenky
Ostravská univerzita své vlastní menzy v současné době neprovozuje. Tamější studenti se ale mohou stravovat v partnerských menzách. „V různých stravovacích zařízeních máme dohodnuté slevy pro naše studenty. Máme štěstí, že zrovna v těch restauracích, které v uskupení máme, se ceny poledních menu zatím nezvedaly,“ konstatovala mluvčí Ostravské univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová.
Cena jednoho oběda včetně polévky v těchto stravovacích zařízeních se po uplatnění studentské slevy pohybuje od 93 korun výše. Studentské menzy jsou pro Ostravskou univerzitu aktuálním tématem, a to zejména kvůli novým budovám v City Campusu, jež se v pondělí poprvé otevřely veřejnosti.
„Věříme, že by ve spolupráci se studentskou rezidencí Kampus Palace, která je nedaleko City Campusu, mohla vzniknout nová menza na podobném partnerském principu, ale více zaměřená na stravování přímo pro studenty,“ nastínila Navrátilová. Doplnila, že v menze by se podávala zejména klasická česká kuchyně a jídla za nižší cenu.
Ani Slezská univerzita vlastní menzy v současné době nemá. Svým studentům v Opavě i Karviné ale nabízí využití dotace na stravu. „V Opavě je to formou dotované stravenky, jejíž cenu má student sníženou o sedmnáct korun, v Karviné fungují dvě smluvní restaurační zařízení, která studentovi po prokázání statusu studenta sníží cenu jídla o 18 korun,“ doplnila mluvčí univerzity Karin Martínková.