VIDEO: Medvědice Ema se často toulá i na Slovensku. Našla si tam samce

  • 0
Medvědice Ema z Beskyd, jejíž pohyb ochranáři za pomoci telemetrického obojku od začátku dubna monitorují, si našla partnera. Potvrdily to záběry z fotopasti umístěné ve slovenské části Javorníků.

Ve společnosti medvědího samce se Ema pohybovala po lesích na přelomu května a června, tedy v době, kdy mají tyto šelmy období páření.

Na to, zda se bude moci samička těšit z mláděte, si ještě musí ochranáři počkat. Podle pozorování odborníků už svého partnera opustila a potuluje se zase sama.

„Pohybovala se v Javorníkách, Velkých Karlovicích a přes Vsetínské vrchy se dostala do okolí Starých Hamrů. Teď jsme pár dní její pohyb nezachytili, asi kvůli horšímu signálu,“ uvedl Miroslav Kutal z hnutí Duha.

Medvědice podle něj příliš neřeší státní hranice a tu a tam si odskočí na Slovensko.

Ema je plachá, nevyhledává lidská obydlí. Při svém putování jen občas zlikviduje pár včelínů. „Je sice častěji aktivní během dne než jiní medvědi, ale nepozorujeme u ní známky agresivního chování,“ podotkl Miroslav Kutal.

Stále nicméně platí, že by se ji lidé neměli snažit cíleně vyhledávat a přibližovat se k ní. 

Když už k přímému kontaktu dojde, není vhodné utíkat. „Nejdůležitější je zachovat klid. Vyhnout se přímému pohledu do očí, zůstat stát a nechat medvěda odejít,“ poradil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Filgas.

Všichni chovatelé by si měli zabezpečit hospodářská zvířata.

Ochranáři na začátku dubna medvědici odchytili a nasadili jí telemetrický obojek a čip.

Šelmě, která váží 106 kilogramů a je 87 centimetrů vysoká, také odebrali vzorky pro genetickou analýzu. Díky ní zjistili, že jde o stejnou šelmu, která putovala loni na podzim po Vsetínsku.