Tak fotopast zachytila medvěda v oblasti hory Smrk v Moravskoslezských...

Tak fotopast zachytila medvěda v oblasti hory Smrk v Moravskoslezských Beskydech na konci loňského června. | foto: CHKO Beskydy - Agentura pro ochrany přírody a krajiny Ostrava

Medvědice z Beskyd se živí hlavně hmyzem, jako dezert si dává lesní ovoce

  • 21
Medvědice Ema, které odborníci připevnili telemetrický obojek a speciální čip, ujde denně desítky kilometrů a pohybuje se na rozlehlém území Beskyd i Javorníků. Žije však velmi skromně a k lidským obydlím se přiblíží, jen když to je nezbytně nutné. To vše ochránci přírody a vědci z Mendelovy univerzity v Brně vyčetli z údajů získaných z obojku.

Medvědice dostala telemetrický obojek letos v dubnu poblíž beskydské Lysé hory na Frýdecko-Místecku, kde se nechala nalákat do nastražené klece s jablky, rybami a kukuřicí

Od té doby mají vědci poměrně podrobný přehled o tom, kde se šelma vyskytuje a co dělá.

V současnosti nejčastěji přebývá na slovenské straně Javorníků, ale za tři měsíce se pohybovala na území velkém 1 300 kilometrů čtverečních. Tím odborníky překvapila.

„Pravidelně se pohybuje v Javorníkách, v Moravskoslezských i Vsetínských Beskydech. Při srovnání s telemetrickými daty jiných medvědů v Karpatech se Ema pohybuje na několikanásobně větším území. Vzhledem k tomu, že je to mladé zvíře, tak očekáváme, jestli se její prostorová aktivita bude dále zvětšovat, nebo dojde k postupné stabilizaci domovského okrsku,“ popsal Martin Duľa, zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci také vědí, že si Ema našla partnera. V době říje ji několikrát zachytila fotopast ve společnosti samce.

Ochránci přírody díky záznamům z telemetrického obojku vědí, kudy se medvědice pohybuje.

„Preferuje smíšené lesy, ale také zarůstající holiny. Souvisí to s výběrem potravy. Tu nyní nejčastěji tvoří hlavně různý hmyz a dřevokazní mravenci, které aktivně vyhrabává z trouchnivějících pařezů,“ přiblížil medvědí obyčeje Michal Bojda, koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha.

Vítaným zpestřením jídelníčku pak jsou maliny a borůvky, pokud nějaké na horských svazích po sběračích zůstanou.

„Jako většina medvědů nepohrdne také mysliveckými vnadišti, která jsou jednoduše dostupným zdrojem potravy,“ dodal Bojda.

Medvědice nejčastěji odpočívá v hustých smrkových nebo bukových mlazinách, tedy v nízkém a hustém mladém lese.

Ema způsobila škody na několika nezabezpečených včelínech. Odborníci v této souvislosti upozorňují, že velmi dobré zkušenosti jsou s elektrickými ohradníky okolo včelínů. „Včelaři nás informovali, že i když kolem jejich včelínů medvědi prošli, tentokrát zůstaly jejich úly nepoškozené. Poměrně jednoduchá opatření mají smysl a fungují,“ konstatoval František Šulgan z CHKO Beskydy.

Ochránci přírody upozorňují, že v prostoru Beskyd a Javorníků se nepohybuje jen medvědice Ema, ale také několik dalších medvědů. Připomínají, že v hustěji osídlené části hor se Ema i další pohybují jen z nutnosti, když přecházejí mezi horskými lesy. „Stále platí, že je třeba předcházet možným konfliktům a nenechávat volně přístupné odpadky,“ upozornili.

Samice Ema váží 106 kilogramů a je 87 centimetrů vysoká. Jak prokázal rozbor DNA, je to stejné zvíře, které loni křižovalo Valašsko a upoutalo tam pozornost mnoha lidí.

21. června 2019