Sochař a restaurátor Tomáš Skalík při opravě Mariánského sloupu na Dolním náměstí v Opavě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V Opavě končí obnova Mariánského sloupu, na Dolním náměstí stojí 152 let

  • 0
Pod nánosem prachu a nečistot byl Mariánský sloup na Dolním náměstí v Opavě až nečekaně dobře zachovalý. Přesto na obnově původní krásy pískovcové památky pracovali restaurátoři několik měsíců, například původních tmelů museli vyměnit asi devadesát procent. Teď jsou ve finále.

„Blížíme se ke konci. Sloupu už jsme dali barevnost a závěrečnou ochranu proti vlivům okolí, akorát děláme poslední nátěry a retuše spodních částí,“ popsal restaurátor Tomáš Skalík. 

Jeho tým se památce věnuje od léta, restaurátoři nejprve odstranili znečišťující nánosy a staré tmely, opravili nefunkční spojení jednotlivých částí, zakonzervovali ji a sjednotili vzhled.

Náročná byla zvlášť obnova nápisů a drobných zdobných prvků, místy poničených, místy zakrytých předchozími zásahy. Vedle škrabek a kartáčů tak často sahali i po štětcích. 

Do vnitřní konstrukce se nezasahovalo, takže do časové schránky uvnitř sloupu se nové dokumenty nepřidávaly. K letopočtům 1927 a 1997, rokům oprav uvedeným na podstavci, ale rok 2021 přibude.

Obnova Opavu vyjde na 335 tisíc korun. Náklady částečně pokryje dotace určená na regeneraci památkových zón ve výši 285 tisíc korun. Hotový sloup by měli restaurátoři městu předat příští týden.

První pískovcový sloup se sochou Panny Marie v Opavě vybudoval roku 1675 Jiří Štěpán, hrabě z Vrbna, podle vzoru na vídeňském náměstí Am Hof. „Na Dolním náměstí před kostelem sv. Vojtěcha stál do roku 1825, kdy jej demontovali kvůli poškození a špatnému stavu,“ řekl Martin Kůs z opavské radnice.

Dnešní Mariánský sloup na jeho místě stojí od roku 1869. „Protože podobu původního sloupu neznáme, není jasné, jestli jde o kompletní novostavbu, nebo stavbu s použitím původních prvků,“ dodal Kůs.