Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místostarosta ostravského obvodu nocoval v cele, místostarostku obžalovali

  14:12aktualizováno  16:28
Ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky má velký problém. Dva tamní místostarostové čelí trestnímu stíhání. Vladimír Řezáč strávil uplynulou noc v zadržovací cele, místostarostka Sandra Sophie Murtinová čelí obžalobě z vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

První místostarosta ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Vladimír Řezáč. | foto: Obvodní úřad Mariánské Hory a Hulváky

Úředníci ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky zažili šok, když ve čtvrtek přišlo na radnici osm policistů a odvedli prvního místostarostu Vladimíra Řezáče (Ostravak).

„Odřízli ho od ostatních, zabavili mu mobilní telefon, asi i počítač, odnesli plný pytel dokumentů a jeho odvezli,“ popsal situaci místní muž.

Podle informací MF DNES Řezáč strávil noc na pátek v cele předběžného zadržení. A ještě celé páteční dopoledne ho vyslýchali policisté. Propuštěn byl až odpoledne, jeho mobilní telefon však zůstával nedostupný.

Důvod zadržení zatím není jasný

MF DNES potvrdilo zadržení Řezáče více lidí. Zatím ale není jasný důvod. Ten neobjasnila ani policie, k případu se vyjádřila jen stručně.

„V případu probíhají v současné době procesní úkony. V tuto chvíli se k dané věci nebudeme více vyjadřovat,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Opoziční zastupitelé míní, že policie vyšetřuje velké zakázky na opravy bytových domů v obvodě, což může podle nich souviset také s obžalobou místostarostky Sandry Sophie Murtinové (nezařazená).

Neuvolněná místostarostka, ani starosta obvodu Patrik Hujdus (Nezávislí), si to ale nemyslí. „Víme, že pana Řezáče odvedli, ale neznáme důvod. Slíbili jsme součinnost při vyšetřování a předali požadované dokumenty,“ uvedl starosta.

„Je to pro nás samozřejmě nepříjemné, zvlášť před volbami. Budu rád, když se vše vysvětlí a případná podezření se nepotvrdí. Obyvatele obvodu chci ujistit, že úřad funguje bez omezení,“ dodal Hujdus.

Obžalovaná místostarostka zůstává ve funkci

Opoziční zastupitel Petr Luzar (LEČO) je ale přesvědčený, že na Řezáče přišla policie právě v souvislosti s kauzou místostarostky Murtinové. Ta byla totiž v minulých dnech obžalovaná z trestných činů vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, za což ji žalobce navrhuje tříletý pobyt ve vězení, peněžitý trest i zákaz výkonu funkce člena rady.

Trestní oznámení kvůli možné korupci podal na 37letu ženu zvolenou za Hnutí ANO loni v létě její stranický kolega, bývalý starosta obvodu Jiří Vávra (ANO), jehož koalici i hnutí Murtinovu opustila a pomohla sestavit novou radu.

Do funkce starosty se vrátil Hujdus. „Nemohu to komentovat, abych nenarušil vyšetřování. Ale tehdy jsem dostal takové ultimatum, které jsem nemohl akceptovat. Vše jsem doložil policii,“ řekl nyní Vávra.

K zadržení Řezáče dodal jen to, že všechno souvisí se vším.

Křehký poměr sil koalice a opozice

V obžalobě jsou například zmíněny požadavky Murtinové, aby zakázky na opravy obecních bytů získala firma jejího přítele. Řezáč má pod sebou odbor bytový i majetkový. Podle Hujduse ale tehdy nebyl ve funkci, takže by to s Murtinovou souviset nemělo. O její obžalobě ví, ale její odvolání nenavrhne. „Zůstává ve funkci do doby, než o její případné vině rozhodne soud,“ řekl.

Podle opozice by se v případě odchodu kteréhokoli radního mohl změnit i starosta. Poměr sil koalice a opozice v obvodě je totiž 8:7. Záleží tak na každém hlasu. A kvůli přeběhlíkům se v tomto volebním období už dvakrát měnila rada.

I Murtinová si myslí, že její a Řezáčův případ spolu nesouvisejí. „Nevím, že ho zadržela policie. Důvod neznám, ale s mou kauzou nemá nic společného,“ řekla místostarostka. Funkce se vzdát nemíní. „Cítím se nevinná. Jde jen o předvolební boj,“ dodala pro MF DNES.

Hnutí vyzývá svého zastupitele k rezignaci

Politické spory jsou v obvodě vyhrocené už dlouho. Podle primátora města Tomáše Macury (ANO) je situace tak komplikovaná, že se mu obtížně komentuje. „Nemám moc informací. Pokud se někdo dopustil trestné činnosti, musí to vyšetřit policie - padni komu padni,“ řekl.

Představenstvo hnutí Ostrava vydalo prohlášení, ve kterém vyzývá Řezáče k rezignaci na místo zastupitele. „Může se to zdát lidsky nepříjemné a vzhledem k tomu, že neznáme důvody a podrobnosti jeho zadrženi, tak i přísné či nespravedlivé. Přesto nebudeme, na rozdíl od některých ostatních stran, kličkovat a schovávat se za presumpci neviny,“ uvádí se v prohlášení.

Hnutí také jako důvod výzvy uvádí dosavadní úspěšný boj proti korupci. „Proto je pro nás jakýkoliv byť jen náznak závadného chování signálem, abychom se proti němu rychle a jasně vymezili,“ konstatuje Ostravak s tím, že věří v očištění Řezáčova jména: „Pokud tomu tak bude, čemuž v tuto chvíli nemáme důvod nevěřit, rádi navážeme na naši dosavadní spolupráci.“

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Advantage Consulting, s.r.o.
STAVBYVEDOUCÍ (60-70.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 60 000 - 70 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...