Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Policie ČR

Lupiče dopadla policie po dvou letech. Do přepadeného obchodu slanili

  • 1
Dokonale promyšlené bylo přepadení jednoho z obchodů v Petřvaldu na Karvinsku, kde se o Vánocích v roce 2012 dva zloději rozebrali střechu a spustili se na lanech k nic netušícímu personálu, vyřešili moravskoslezští policisté. Oba pachatele po dvou letech zadrželi.

Oba obvinění, tehdy ještě neznámí pachatelé, vylezli na střechu objektu, po rozebrání střešních tašek vnikli do půdních prostor," popsala začátek důkladně vymyšleného přepadení obchodu ostravská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

"Posléze se do objektu spustili po laně. Pod pohrůžkou střelné zbraně donutili personál k vydání téměř 600 tisíc korun a z místa činu uprchli," dodala mluvčí.

Předvánoční přepadení obchodu, k němuž došlo v neděli 23. prosince 2012, vyšetřujícím policistům nadlouho zamotalo hlavy.

"V první fázi prověřování to vypadalo, že se není "čeho chytit", ale mravenčí práce kriminalistů se vyplatila," pokračovala Soňa Štětínská.

"Policisté oslovovali všechny možné svědky, důležité bylo i vyhodnocení zajištěných stop z místa činu. Obraceli se opakovaně i veřejnost, kdy pracovali do určité míry i s poznatky občanů," dodala mluvčí s tím, že se nakonec práce vyšetřovatelů vyplatila.

"Minulý týden obvinil vrchní komisař dva muže z Karvinska, ve věku 31 a 32 let, ze zvlášť závažného zločinu loupeže. Hrozí jim trest odnětí svobody od pěti do 12 let.

Oba obvinění s policisty spolupracují. Při výsleších například prozradili, že se na loupež dlouhodobě připravovali.

Vytipovali si například příjezdovou i útěkovou trasu, vymysleli i způsob, jak se do obchodu dostat.

"Motivem činu mohlo být, že oba mají kladný vztah k výherním automatům. Z odcizených peněz tak nezbylo nic. Policisté zajistili jako výnos z trestné činnosti osobní vozidlo," dokončila mluvčí.