Huť Liberty Ostrava, dříve Nová huť nebo ArcelorMittal.

Huť Liberty Ostrava, dříve Nová huť nebo ArcelorMittal. | foto: Darek Štalmach, MF DNES

Odboráři se dohodli s Liberty na zaměstnanosti i udržení výroby v huti

  • 0
Sociální smír zavládl v ostravské huti Liberty Steel, bývalé Nové huti. Odboráři se totiž s majiteli společnosti dohodli na zásadních otázkách následujících let týkajících se například zaměstnanosti nebo nutné produkce podniku.

„Dohoda stanovuje minimální roční produkci oceli, zajištění fungování společností, které byly součástí prodeje, a nový vlastník se v ní zavazuje k zachování zaměstnanosti a pracovních i sociálních standardů pro všechny pracovníky společnosti,“ řekla mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková k uzavřené dohodě.

Smlouva je výsledkem mnohaměsíčního vyjednávání mezi odbory a novými majiteli. Ti na jaře koupili ostravskou huť od dřívějšího majitele, společnosti ArcelorMittal.

Mittal musel ostravský a několik dalších evropských provozů prodat, aby mohl vstoupit do ocelárny v italské Ilvě.

Výběr nového vlastníka provázely obavy odborů. Jak ze zachování zaměstnanosti, tak kvůli finanční zdatnosti nakupujícího. Ostravská huť totiž potřebuje výrazné investice do modernizace.

„Dohoda je důležitým krokem pro naši další práci pod novým jménem. Mimo jiné prodlužuje kolektivní smlouvu až do roku 2023,“ uvedl generální ředitel Liberty Ostrava Ashok Patil.

„Jednání nebyla jednoduchá, ale s výsledkem jsem spokojený. Věřím, že dohoda zajistí ostravské huti budoucnost,“ komentoval dohodu odborový předák Petr Slanina.