Boj o zubaře. Lidé v Ostravě stáli šest hodin ve frontě na přijetí do péče

  • 536
Nejméně sto metrů dlouhý zástup lidí se od časného rána vinul centrem ostravské městské části Lhotka. Právě tam se totiž otevřela nová zubní ordinace s tím, že zubař přijme nové pacienty. Od noci tam tak čekaly stovky lidí i z desítek kilometrů vzdálených míst.

Penzisté s berlemi, invalidé na vozíku i rodiče s dětmi. Ti všichni chtěli do péče zubního lékaře, který nové pacienty nabíral už o prázdninách s tím, že další termín bude 14. září. Požádal však o osobní přihlášení.

„Když jsme zavedli telefonickou registraci, tak se k nám lidé nemohli dovolat. Je nám líto, že lidé tady musejí stát, ale nemohli jsme jinak,“ vysvětlila spolumajitelka zubní ordinace Lucie Denková.

Přiznala, že ačkoliv o zájmu věděli, tak je ranní fronta před ordinací notně překvapila. „Měla jsem snad větší strach než ti lidé,“ připustila a na dotaz, co na současnou situaci s nedostatkem zubařů říká, odpověděla. „Obracejí se na nás desítky lidí denně. Je to nepříjemné, zvláště když už je musíme odmítat,“ povzdychla si.

Zubař ve Lhotce otevřel jen díky tomu, že se do obce hodlal přestěhovat a chtěl pracovat v místě bydliště. Podle informací iDNES.cz měl předchozí ordinaci v Brně. 

„Starosta nám ochotně nabídl prostor a ten jsme si odkoupili. Jsme rádi, že tady můžeme pracovat,“ uvedla Denková s tím, že pro svůj obvod počítají zatím maximálně s patnácti sty pacienty. „Abychom měli čas i na jejich ošetření,“ vysvětlila Denková.

S velkou úlevou vyšli z ordinace manželé Hudcovi z Ostravy-Výškovic. „Ani nevíte, jak jsme šťastní. Od listopadu sháníme zubaře, obvolala jsem jich asi pět, ale vše marné. Až jsem si všimla na Facebooku, že jeden bude přijímat tady ve Lhotce. A podařilo se,“ vysvětlovala Romana Hudcová.

Do zástupu vyslala svého manžela. Přišel zhruba o půl šesté a rodinu zaregistroval po jedenácté hodině. „Dělám sociálního pracovníka, tak jsem si lidmi hodně povídal. Dalo se vydržet. Ale jsme rádi hlavně kvůli našim dětem, protože už jim rostou zoubky, ale najít pro ně zubaře bylo skoro nemožné.“

V úspěch doufala i Monika Budínová z Dolního Benešova na Opavsku. I ona zubaře zatím hledala marně, k mání jsou prý až v Olomouci nebo v Brně. „Jsem tady od šesti a snad se na mě dostane. Jak ale vidím, že se fronta nekrátí a stojí až u kapličky, tak je mi těch vzadu docela líto. Postupuje to totiž hodně pomalu,“ poznamenala.

Starší lidé často využívali stínu přilehlé autobusové zastávky, v blízkosti stojí i samoobsluha. „Je to tady fakt o zdraví. A to ani nevíme, jestli se na nás dostane. Popravdě bych radši stála frontu na banány než na zubaře,“ povzdychla si žena z konce fronty, jméno však uvést nechtěla. 

Lhotka nabídla bývalou služebnu městské policie

Městská část Lhotka zubaři nabídla nevyužívaný objekt bývalé služebny městské policie. „Asi rok byl prázdný, manželé si ho odkoupili a sami renovovali,“ řekl starosta Lhotky Josef Šrámek s tím, že žádné mimořádné úlevy městská část neposkytla. „Snad jen v tom, že o Lhotku je velký zájem, takže například při využití někým jiným bychom cenu zvedli,“ vysvětlil s tím, že doufá, že už v první vlně se dostalo na všechny občany obce bez stomatologické péče.

Dlouhá fronta starostu hodně překvapila. „Říkali jsem si, že bude jen o něco více aut. Ale ráno jsem šel do práce a uličky plné automobilů. A před ordinací fronta jak na mandarinky. Až mi těch lidí bylo líto,“ povzdychl si. Přiblížil také, že lidé před budovou stáli už v noci od třetí hodiny. „A to prý někteří už přespávali v autě.“ 

Náměstek: Málo fakult a špatný přístup komory

Krajský náměstek pro zdravotnictví Martin Gebauer připustil, že v kraji je zubařů velký nedostatek. „Bohužel se to kromě Prahy týká celé republiky. Přispívá k tomu to, že v celé zemi jsou jen dvě stomatologické fakulty a také přístup stomatologické komory, která tvrdí, že zubařů je dost a příliš nechce povolovat nové ordinace,“ konstatoval.

Kraj se podle něj snaží pomoci, což se údajně například brzy projeví v Horním Benešově na Bruntálsku, kde město nabídlo objekt, krnovská nemocnice poskytne lékaře a kraj potřebné finance.