(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Opravený Domov Letokruhy získal více lůžek pro seniory

  • 0
Modernější, příjemnější a hlavně větší. Domov pro seniory Letokruhy v Budišově nad Budišovkou se dočkal rozsáhlé rekonstrukce, jejíž součástí byla také přístavba.

A právě díky ní se původní kapacita domova se zvláštním režimem zvýšila z původních 45 lůžek na 60. 

V situaci, kdy stovky seniorů v kraji čekají na umístění v domově dlouhé měsíce až roky, je každé lůžko navíc velmi žádoucí.

„Technický stav domova před rekonstrukcí vůbec nevyhovoval potřebám jeho uživatelů. Chyběly například bezbariérové vstupy do jednotlivých prostor a vybavení domova bylo zastaralé,“ zmínil náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania.

Revitalizace budovy Domova Letokruhy odstartovala již v roce 2015, samotná stavba však začala až loni a trvala patnáct měsíců.

„Z krajské kasy jsme na projekt vyčlenili 27 milionů korun, zbytek zaplatil stát,“ dodal Kania s tím, že celá akce stála zhruba 74 milionů.

V domově vzniklo díky stavebním změnám pět komunit s vlastním obývacím pokojem, kuchyňským koutem a hygienickým zázemím. Senioři mají nově k dispozici i bezbariérově přístupnou terasu na střeše přístavby a také prosklenou zimní zahradu.

Kromě toho domov připravuje proměnu a rozšíření své zahrady na pozemek, který získal od obce.

„Slíbili jsme, že budeme soudržnější kraj. Revitalizace Domova Letokruhy je jedním z důkazů, že slovo držíme. Kromě navýšení kapacity je pro nás důležité, že se podařilo babičkám a dědečkům vytvořit komfortní prostředí, ve kterém jim bude příjemně,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. 

„Vyspělost společnosti se dá posuzovat podle toho, jak se stará o potřebné. Jsem rád, že v krajském rozpočtu na příští rok jsme navýšili prostředky pro sociální oblast na 150 milionů.“