Letní kina zažívají boom, venkovní projekce lákají stovky lidí. Ilustrační foto.

Letní kina zažívají boom, venkovní projekce lákají stovky lidí. Ilustrační foto. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Letní kina staronovým fenoménem. Promítání pod hvězdami mají úspěch

  • 0
Na náměstí, u školy, na sídlišti, na zámku i u vody. Moravskoslezský kraj pohltil boom filmových projekcí venku. Když neprší, promítání pod hvězdami přiláká i více než stovku diváků. Táhnou především pohodové komedie.

Vůbec poprvé se letos filmové plátno rozzáří například u přehrady Olešná. „Letní kino na pláži je naší letošní novinkou,“ uvedla jednatelka frýdecko-místecké městské společnosti Sportplex Michaela Mahrová. První projekce na Olešné se chystá na středu 19. července a láká na českou komedii Špunti na vodě.

Netradiční prostředí pro filmové promítání ale nabízejí i další místa. Třeba v Rýmařově lidé za filmy míří na janovický zámek. „Pravidelně tam promítáme ve dvou letních termínech. Návštěvnost je velká,“ popsala Růžena Zapletalová z Městského muzea Rýmařov. Na zítřek tam chystají film Juraje Herze Petrolejové lampy, čtvrtek 17. srpna bude patřit Karlu Kachyňovi a jeho snímku Ucho.

V sedmi termínech a pokaždé na jiném místě se během léta promítá v Hlučíně. Město si na projekce pořídilo dokonce mobilní plátno. „Promítáme třeba na sídlišti OKD nebo na Rovninách u školy. Pro obyvatele je snazší z paneláků přijít na nedalekou louku. Jezdíme i do místních částí Darkovičky nebo Malánky,“ říká Veronika Antončíková z organizace Sport a kultura Hlučín. Sérii projekcí završí promítání na náměstí. „Vybíráme komediální tituly, ať můžou přijít dospělí i s dětmi,“ dodala Antončíková s tím, že se osvědčily i animované filmy.

V Porubě si mohli lidé filmy sami vybrat

Každý čtvrtek chodí lidé za filmy ve Frenštátu pod Radhoštěm, tam se promítá v kempu. „Snažíme se o oddechové české filmy. Letos poprvé promítáme i černobíle, na konci července uvedeme Světáky,“ popsala Zuzana Kalinová z frenštátského Městského kulturního střediska.

V Karviné se promítá v parku Boženy Němcové, v Opavě pod Ptačím vrchem a třeba v Krnově na zahradě tamního kina Mír.

V Ostravě-Porubě lidé za filmovým zážitkem chodí na louku u Francouzské ulice a hřiště ZŠ Ivana Sekaniny. Co uvidí, si vybrali sami. „Hlasovali ve čtyřech kategoriích. Hudební film, rodinný film, francouzská komedie a česká letní komedie,“ popsal mluvčí obvodu Martin Otipka. Hrát se tak bude třeba Hotel Transylvánie 2 či Perfect Days – I ženy mají své dny.

O diváky nemají letní kina nouzi. „Bývá i sto dvacet lidí,“ říká k filmům na janovickém zámku Růžena Zapletalová. Pozitivní zkušenosti mají i ostatní pořadatelé.