Skupina Citron v roce 2010 ještě se zpěvákem Stanislavem Hranickým (vlevo dole). | foto: archiv kapely

Legendární skupina Citron se rozpadá, vrací se Ladislav Křížek

  • 67
Na dalším z mnoha rozcestí se ocitla slavná ostravská heavymetalová skupina Citron. Z kapely po letech odchází hned dva protagonisté nejslavnější éry, Václav Vlasák a Jaroslav Bartoň. A s nimi ze sestavy mizí i zpěvák František Michalík a kytarista Jiří Šperl.

„Bohužel, situace v kapele se stala již neúnosnou a dospěli jsme k patové situaci, kdy jsme už nebyli schopni vůbec nic tvořit a na ničem se domluvit,“ napsal v otevřeném dopise fanouškům kapelník skupiny Radim Pařízek.

Ten, prakticky jako jediný, v kapele zůstal. „V červenci jsme měli oficiální schůzku s Pragokoncertem ohledně dohodnutého turné a tam se k Vaškovu (Vlasákovu – pozn. red.) oficiálnímu rozhodnutí skončit přidali také Franta (Michalík) a Jarda (Bartoň). Já jejich demisi přijal,“ pokračuje Radim Pařízek v dopise.

V tom dále píše, že se kvůli fanouškům rozhodl pokračovat a coby zpěváka povolal Ladislava Křížka, který v Citronu působil na sklonku osmdesátých let a nahrál s ním desku Radegast.

Zbylí členové kapely vidí celou věc poněkud jinak. Ani oni ale rozepře v kapele nepopírají. Ač tvrdí, že avizované odchody ze skupiny všichni oficiálně již dříve odvolali.

„Nedostali jsme padáka, neukončili jsme členství, Radim prostě začal s jinými muzikanty bez nás,“ vysvětluje kytarista Jaroslav Bartoň. „Ochrannou známku má on,“ dodává.

Vlastnictví ochranné známky skupiny Citron bylo ostatně jedním z důvodů rozepří ve skupině.

„Když jsme se před časem dozvěděli, že si Radim na sebe zaregistroval ochrannou známku na název kapely, včetně grafické podoby loga, cítili jsme to jako velké zklamání důvěry,“ přidává další detaily baskytarista Václav Vlasák.