Antiparazitikum Ivermektin

Antiparazitikum Ivermektin | foto: Shutterstock

Nemocnice si nechávají léčbu ivermektinem podepsat, některé ho odmítají

  • 1
Ačkoli účinek antiparazitického léku Ivermektinu na léčbu koronaviru je podle českých odborníků sporný, část pacientů ho vyžaduje a v některých moravskoslezských nemocnicích už jim lékaři vyhoví. Jiné nemocnice sice preparát mají, ale ještě ho nepoužily. A některé o jeho podávání ani neuvažují.

„Asi týden podáváme ivermektin pacientům, kteří písemně potvrdí, že jej chtějí dostávat. Zatím jsou to jednotky lidí. Navíc dostávají lék jako součást koktejlu dalších léků, u nichž se věří, že by mohly pomoci. Na hodnocení je brzy, ale o nějakém zázračném efektu ivermektinu nemůže být řeč,“ uvedl náměstek pro operační obory Městské nemocnice Ostrava Cyril Kučera.

Používání ivermektinu v této nemocnici vehementně požadoval na nedávném jednání zastupitelů Ostravy opoziční politik Václav Kubín. Vyvolal tím dlouhou a ostrou debatu. 

Před týdnem začali ivermektin používat také lékaři Fakultní nemocnice Ostrava, opavské i krnovské nemocnice. „Lék ordinují ošetřující lékaři pacientům, kteří s tím souhlasí a projevy nemoci jsou u nich v počáteční fázi,“ řekla mluvčí fakultní nemocnice Petra Petlachová s tím, že zatím ho dostalo jen několik lidí.

Ani jinde jich zatím nebylo moc. „Máme asi 40 balení ivermektinu. Je to lék povolený k experimentální léčbě, protože jeho účinky na covid nejsou dosud podrobně analyzovány a pozitivní přínos jednoznačně prokázán. Rozhodnutí o jeho nasazení je výhradně na zvážení lékaře a požadavku pacienta,“ uvedl ředitel Slezské nemocnice Opava Karel Siebert. 

Podotkl, že ivermektin není možné podat každému pacientovi, ale nemocnice používá i jiné experimentální přípravky. 

Ředitel: Dva pacienti na podání vyloženě trvali

„Nám se podařilo ivermektin zajistit koncem minulého týdne. Zásoby máme pro 68 pacientů s průměrnou váhou 75 kilogramů - těžší pacienti by měli dostat vyšší dávku. Zatím jsme lék podali jen několika jednotlivcům na základě zdravotních indikací a jejich souhlasu, dva z pacientů na tom vyloženě trvali,“ popsal situaci Ladislav Václavec, ředitel krnovské nemocnice, která by ráda zkoumala účinky léčby.

Stejně jako jiná pracoviště využívá i krnovská nemocnice k léčbě covidu remdesivir a rekonvalescentní plazmu. „U některých pacientů jsme zaregistrovali zlepšení zdravotního stavu, jiným tyto preparáty nepomohly,“ řekl Václavec.

Podotkl, že k experimentálnímu použití ivermektinu se rozhodli mimo jiné proto, že v Česku každých deset minut zemře jeden člověk s covid-19. „Umírá každý pátý pacient hospitalizovaný s těžším průběhem nemoci. U ventilovaných pacientů v nejtěžších stavech se úmrtnost pohybuje okolo 80 procent. Proto dáváme šanci každému léku, který by mohl pomoci krizi zvrátit,“ dodal Václavec.

Některá zařízení k léku nemají důvěru

V některých nemocnicích je ivermektin k dispozici, ale lékaři ho dosud nepoužili. „Pacienti k nám přicházejí pozdě, s rozvinutými komplikacemi,“ zdůvodnila mluvčí zařízení v Karviné-Ráji Věra Murínová. Dodala, že preparáty jako remdesivir či isoprinosine používají.

Frýdecko-místecká a některé další nemocnice v kraji zatím s léčbou covidu ivermektinem nezačali, ani s ní v nejbližší době nepočítají.

Například mluvčí Karvinské hornické nemocnice Andrea Vargová řekla, že zatímco od října používají lékaři remdesivir a ještě déle isoprinosine, což je prověřený lék určený především na podporu imunity, ivermektin pacientům nepodávají a zatím o tom ani neuvažují.

„Účinky léku na covid nejsou prokázané. My patříme k těm zdravotnickým zařízením, které k němu nemají úplnou důvěru,“ uvedla také mluvčí Bílovecké nemocnice Magda Otáhalová. A dodala, že nepoužívají ani jiné experimentální léky: „Jsme standardní nemocnice, ne experimentální. Naši lékaři léčí jen odzkoušenými, standardními léky.“