Villa Eugen se vrátila do časů své největší slávy.

Villa Eugen se vrátila do časů své největší slávy. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Lázeňská vila zkrásněla, ze zanedbané Šárky se opět stal honosný Eugen

  • 1
Když se náročnější klient lázní v Karlově Studánce hodlal ubytovat, nastal problém. Buď vzal zavděk nižší kvalitou pokojů, nebo po léčebných procedurách odjel nocovat jinam. Od soboty to však už neplatí, protože lázně otevřely rozsáhle renovovanou historickou Villu Eugen.

Kdyby žil arcivévoda Eugen, prapravnuk Marie Terezie a vnuk velmistra Karla, který porazil Napoleona, asi by měl důvod k radosti. Poslední lázeňská vila, kterou postavil, dlouho chátrala. Ale teď opět září novotou.

Villa Eugen

Rostoucí zájem lidí o léčebné účinky minerálních pramenů vedl k tomu, že od roku 1782 se začaly v Karlově Studánce budovat první lázeňské domy, většinou v empírovém stylu.

Arcivévoda Evžen, který se staral o rozvoj a zvelebování lázní (budoval například jezírka a vodotrysky), nechal v roce 1890 postavit poslední lázeňský dům. Secesní vila nesla jeho jméno Eugen.

Později se ale lázeňský dům přejmenoval na Šárku a časem úplně přestal sloužit hostům, stala se z něj ubytovna pro zaměstnance lázní. Po rekonstrukci plní vila opět svůj původní účel.

"V domě, který se později přejmenoval na Šárku, bydleli v posledních letech zaměstnanci lázní. Budova chátrala," připomněl při slavnostním otevření secesního objektu ředitel lázní Lubomír Schellong historii vily.

Čtyři moderní apartmány uvnitř vily, na jejíž opravu bedlivě dohlíželi památkáři, většinu prvních návštěvníků překvapily.

V pokoji fascinuje záhon s osením

"Každý je úplně jiný, ale všechny jsou úžasné. Jsem nadšená," nešetřila chválou obyvatelka Vrbenska Naďa Třaskalíková. Fascinoval ji třeba záhon se vzrostlým osením v pokoji přízemního apartmánu.

Rekonstrukce stála téměř devatenáct milionů korun, lázně si půjčily, ale částkou kolem čtyř milionů přispěla Evropská unie. Výsledek potěšil také starostku Karlovy Studánky Radku Chudovou. "Je to moc pěkné dílo, nápadité. Architektům, manželům Vysloužilovým, se povedlo, je perfektní," rozplývala se.

Líbily se jí netradiční interiéry apartmánů přizpůsobené jejich názvům Budoucnost, Voda, Historie a Příroda, ale radost měla i z toho, že náročnější klienti lázní už nebudou po procedurách utíkat z obce.

"Například exprezident Havel, který se u nás léčil, bydlel v nedalekém Ludvíkově," připomněl ředitel Schellong a dodal, že nové apartmány v kategorii čtyřhvězdičkového hotelu náročné hosty uspokojí. 

Páteční slavnostní otevření opět nádherné Villy Eugen.

Ředitel Lubomír Schellong provedl první návštěvníky.

Pohled na zadní stranu secesní lázeňské vily.

"Jsou vybavené klimatizací, kuchyňským koutem s lednicí, televizory, trezory a ukrývají i rozmanitá překvapení podle názvů," dodal. Architektka Markéta Vysloužilová řekla, že památkáři dbali na každý detail exteriéru, ale v návrzích interiéru měla s manželem volné ruce, a to i ze strany vedení lázní.

Každé apartmá má svůj osobitý styl.

Ačkoliv vila pamatuje 19. století, interiér je nyní velmi moderní.

Apartmá Příroda hraje jarními barvami.

"Limitovaly nás jen finance. Některé kusy vybavení jsou sériově vyráběné, ale některé jsou atypické podle našeho návrhu," líčila.

Výsledek ocenil i Vladimír Slivka, děkan hornicko-geologické fakulty. "Je záslužné, že dovedeme ocenit historii a opravit dům tak, že splňuje požadavky na moderní ubytování a přitom je vše s citem zakomponováno do původní architektury lázeňského domu. Klobouk dolů před ředitelem, který se podílí na rozvoji tak krásného místa, jakým je Karlova Studánka."