Populární ostravskou vyhlídku i její okolí chce městský obvod zatraktivnit.

Populární ostravskou vyhlídku i její okolí chce městský obvod zatraktivnit. | foto: Vizualizace Master Design

Lávku nad Bazaly čeká proměna, její součástí budou i „baníkovské“ sedačky

  • 1
Starou, šedivou lávku pro pěší nad stadionem Bazaly ve Slezské Ostravě i její okolí čeká velká proměna. Z betonové džungle se má stát příjemně zelené místo s atraktivním výhledem na celé město.

„Současný stav betonové lávky je v porovnání s nově opraveným stadionem nevzhledným prvkem, který kazí celkový dojem takto impozantního místa,“ míní starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

Podle něj měla lávka dlouhá skoro 80 metrů a široká pět metrů projít původně jen klasickou opravou. To ale radním Slezské Ostravy nestačilo, protože jde o pomyslnou vstupní bránu obvodu. 

Ve spolupráci s městem i městskou společností Ostravské komunikace, která lávku spravuje, se proto rozhodli pro ambicióznější projekt. „Chceme tuto populární ostravskou vyhlídku i její okolí zatraktivnit a betonová prostranství změnit v zelené místo, kde se budou lidé rádi setkávat, zastavovat a fotografovat,“ líčí plány starosta.

Z lávky se má stát unikátní zelený most, kde dvě třetiny jeho šíře ukrojí pás trávy a květin. Pochozí část zřejmě pokryje imitace dřeva. Z jedné strany přibude krajní zábradlí z cortenového plechu, na kterém by mohl být nápis Slezská. 

Na konci lávky vznikne „obrazový“ rám, který umožní vytváření panoramatických fotografií v pozadí s městem. „Máme už hotovou studii, jejíž součástí jsou i atypické zastávky ve stylu fotbalových střídaček, kde budou tradiční modré „baníkovské“ sedačky. Nyní bude vznikat projektová dokumentace. Přesné finanční náklady na přestavbu lávky ještě neznáme, ale odhadujeme je asi na 22 milionů korun . Zahájení stavebních prací plánujeme na příští rok, nejpozději na rok 2023, přičemž město zaplatí opravu samotné lávky a městský obvod proměnu veřejného prostranství, které se dočká nových povrchů ze žulových kostek v kombinaci s betonovou dlažbou i zeleně,“ dodal Vereš.