V Beskydech se na více než hodinu zasekla lanovka na Javorový vrch. (8. června...

V Beskydech se na více než hodinu zasekla lanovka na Javorový vrch. (8. června 2014) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

V Beskydech se zasekla lanovka, turisté se hodinu pekli na slunci

  • 31
V neděli odpoledne se v Beskydech na více než hodinu zastavila lanovka na Javorový vrch. Převážela v tu chvíli kolem padesáti lidí. Na zpětný chod se nakonec lanovku podařilo dostat zpátky do výchozí stanice a hasiči lidem pomohli dolů. Jeden dospělý a jedno dítě museli být kvůli dehydrataci ošetřeni lékařem.

"V době, kdy jsme na místě zasahovali, pomohli hasiči dostat z lanovky šestatřicet lidí, z toho osm dětí," uvedl zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub. Původní odhad byl, že ve vzduchu zůstalo viset šedesát lidí. To se ale nepotvrdilo.

"Podle provozovatele bylo prodáno padesát lístků, v době zastavení proto bylo na lanovce nejspíš padesát cestujících. Někteří ale slezli sami bez pomoci hasičů," vysvětlil mluvčí.

Hasiči dostali hlášení v 13:24 hodin. Na místo okamžitě vyrazilo osm jednotek z celého kraje včetně specialistů na výškové práce s technikou. Hlášení dostala také beskydská horská služba.

"Vzhledem k vysokým teplotám, které panují i v horách, hrozila cestujícím dehydratace. Na lanovce spolu s dospělými uvízly i děti, nejmladší z nich bylo jen rok staré," uvedl k situaci na Javorovém náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Turisté se po hodině na slunci dostali do stínu

Záchranáři se proto rozhodli všechny evakuovat pomocí lanové techniky a děti v tomto případě přednostně. Těsně před tím, než záchranáři evakuaci zahájili, se ovšem podařilo lanovku provizorně rozjet.

"Lanovku se podařilo provizorně opravit a na zpětný chod se vrátila zpátky do výchozí stanice. Tam hasiči lidem pomohli dostat se ze sedaček na zem," řekl Holub.

Všichni cestující se tak po více než hodině na pražícím slunci vrátili do nástupní stanice. Jednoho dospělého a jedno dítě si převzali záchranáři, protože trpěli dehydratací. Po ošetření ale byli propuštěni domů.

"Hasiči pak provedli plošný průzkum pod lanovkou v celé délce a i na okolních cestičkách, zda tam někdo nezkolaboval. Nikoho ale nenašli," dodal mluvčí.