(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz, iDNES.cz

Na Suchém vrchu se nesmí těžit dřevo, ministerstvo zrušilo výjimku

  • 50
Okolo se těží naplno, v přírodní rezervaci Suchý vrch se ale po zrušení výjimky pro postup proti kůrovci zasahovat nesmí. Její další osud bude jasný do dvou týdnů. Ekologické organizace chtějí omezení těžby prosadit v širším měřítku.

Těžba kůrovcového dříví je v okolí Vrbna pod Pradědem v plném proudu, minulý měsíc tam situaci v lesích zkomplikovala i vichřice a lesníci se chystají odtěžit stovky kubíků dřeva. 

Výjimkou je přírodní rezervace Suchý vrch. Ministerstvo životního prostředí před časem vyhovělo odvolání ekologických organizací a zrušilo výjimku, jež povolovala zásahy proti kůrovci v rezervaci. Jak se tam proti dřevokaznému brouku bude postupovat dál, se znovu řeší.

„Rozhodnutí respektujeme a na území rezervace neprovádíme žádné zásahy. Okolo dřevo zpracováváme,“ popsal aktuální situaci ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný. Ostravsko-opavskému biskupství lesní plochy patří a právě ono si loni o výjimku požádalo. Důvodem byla snaha o zpomalení kůrovce, který se v oblasti šířil geometrickou řadou.

„Letos je situace zhruba stejná jako loni. Právě dva revíry v okolí Heřmanovic jsou na tom nejhůře. Sto procent těžby je těžba kalamitní, děláme, co můžeme,“ sdělil Konvičný. Dodal, že kůrovec trápí také ostatní vlastníky v širokém okolí.

Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky pracuje na novém řešení postupu proti kůrovci na Suchém vrchu. „Nyní analyzujeme aktuální situaci v rezervaci a jejím blízkém okolí. Ta se za poslední půlrok výrazně změnila, což budeme chtít zohlednit i v nově připravovaném dokumentu, který se vypořádá i s připomínkami odvolacího orgánu,“ uvedl její vedoucí Petr Šaj. Dokument by měl být hotov do dvou až tří týdnů a bude reflektovat situaci komplexně. Nejen stav porostů v rezervaci, ale i v okolí.

„Posun kůrovcové situace spočívá zejména v pokračujících těžbách kůrovcových stromů v porostech bezprostředně navazujících na rezervaci. Jedná se o stromy, ve kterých kůrovec přezimoval a vlastník je průběžně těží s cílem populaci brouka maximálně snížit. Navíc začátkem března letošního roku došlo na části těchto porostů k menší větrné kalamitě, jejíž důsledky vlastník aktuálně řeší,“ doplnil Miroslav Havira, který má v CHKO na starosti lesnictví a terén mapuje. Ministerstvo životního prostředí původní výjimku zrušilo a vrátilo k projednání, protože postrádalo zdůvodnění efektivity zásahů proti kůrovci v rezervaci. 

„Musí se jednoznačně vymezit i rozsah činnosti povolené výjimkou ve vztahu k přírodní rezervaci i stavu okolních porostů. Určit, kdy už nejsou asanační zásahy uvnitř přírodní rezervace pro ochranu okolních lesů efektivní, a zdůvodnit, proč považuje za šetrnou metodu i používání insekticidů,“ shrnula Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Podle ekologických organizací, jež proti výjimce stály, se Suchý vrch stal ostrovem klidu. „V masivním měřítku se těží v celém okolí, jen ta vrcholová část Suchého vrchu je uchráněná. Je to dobře, řešením je nechat tuto nejcennější přírodu přirozenému vývoji,“ konstatoval Ondřej Bačík, předseda Společnosti přátel Jeseníků.

Ekologové chtějí omezení těžby i v dalších oblastech

Ekologové usilují o omezení těžby na ještě větších plochách chráněných krajinných oblastí. Ministerstvo životního prostředí vydalo metodiku, aby se zásahy neprováděly na území rezervací a přírodních památek, ekologové žádají totéž i pro I. a II. zóny oblastí.

„Metodika tam povoluje kácení všech aktivních kůrovcových stromů a nevylučuje zcela použití chemie. Jen malá část mrtvého dřeva by měla zůstat na místě k zetlení,“ popsal nynější stav Jan Piňos z Hnutí Duha. Takový přístup, i když citlivější než plošná asanace, podle něj umožňuje velké holoseče.

„Žádáme ministerstvo životního prostředí a Správu CHKO Jeseníky o důslednou ochranu nejcennější přírody tak, aby neumožnily další těžby se vznikem holin a používání jedů na území I. a II. zón. Vše budeme bedlivě sledovat v terénu i na jednáních,“ uzavřel Ondřej Bačík.