Exmoorští poníci žijí i na loukách u Kozmic na Hlučínsku.

Exmoorští poníci žijí i na loukách u Kozmic na Hlučínsku. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Na loukách bývalé vojenské střelnice v Krnově se zabydlí koně a pratuři

  • 1
Stádo divokých koní a praturů bude spásat louky v Krnově. Zabydlí se na území bývalé vojenské střelnice v Chomýži, které je už dvacet let jako významný krajinný prvek pod mimořádnou ochranou.

Území však dlouho leželo ladem a zarůstá, což tamní populaci chráněných rostlin a živočichů ničí. Velcí kopytníci pomohou nálety a expanzivní rostliny zredukovat.

„Stádo, které bude území spásat, bude pětihlavé a zapůjčí nám ho společnost Česká krajina. Tvořit ho budou tři exmoorští ponyové a dva pratuři,“ popsal Dušan Martiník z krnovské radnice.

Vznik pastevního areálu je součástí celkové obnovy pestrosti druhů žijících na cenném území. Nezalesněné území někdejší střelnice sovětské armády se po jejím zániku stalo stanovištěm ohrožených nelesních druhů rostlin, bezobratlých živočichů, obojživelníků, plazů i ptáků. Roste tam například hvozdík pyšný či několik druhů orchidejí a žije bělopásek dvouřadý i čolek velký.

„Dosud se o vzácnou lokalitu o rozloze 3,7 hektaru starali nadšenci ze základních organizací ČSOP Slezské odrůdy a Levrekův ostrov. Nyní přebírá iniciativu město Krnov, které vlastní většinu pozemků,“ informovala mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Na území vzniknou i tůně

Dodala, že dlouhodobým ponecháním lokality bez promyšleného managementu, vlivem náletů dřevin a křovin i expanzí třtiny křovištní došlo k postupné degradaci podmínek pro život významných druhů. To se změní na podzim, kdy projekt obnovy pestrosti druhů začne. 

Z téměř čtyřhektarové plochy vzácných lučních porostů zmizí nevhodná vegetace, vypustí se na ni stádo, které nálety i další rostliny spase, vzniknou tůně pro obojživelníky a vyseje se také kokrhel, jenž se používá na potlačení expanze třtiny křovištní.

Na osmimilionový projekt město získalo 6,8 milionu korun dotace z ministerstva životního prostředí. Zadávací řízení na dodavatele bude vyhlášeno v těchto dnech, práce začnou na podzim a s dokončením se počítá nejpozději v prosinci 2023.