(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Plné křižovatce v centru Ostravice ulevilo video na semaforu

  • 0
Provozu na světelné křižovatce u železničního přejezdu v centru Ostravice, kde si denně v kolonách zoufaly desítky řidičů, pomohla videodetekce. Do systému ji instaloval správce Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

„Problém s dlouho svítící červenou na silničním semaforu by měl být vyřešený. Auto nově zachytí jak indukční smyčka, tak kamera. Pokud bude kamera detekovat po dobu asi 15 sekund obsazenost, přepne křižovatku na zelenou. Několikasekundové zpoždění by mělo zamezit, aby situaci ovlivnili chodci procházející přes detekční pásmo,“ sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Popsal také, jak systém funguje: „Při jízdě od Ostravice uzavírá přejezd strojvedoucí dálkovým ovladačem. Záleží tedy na něm, jak brzy před odjezdem si přejezd uzavře. Spuštěním přejezdu se zablokuje křižovatka ve směru od vedlejší ulice od Sepetné. Po projetí vlaku se v závislosti na provozu aut na hlavní silnici rozsvítí zelená. Tuto úpravu jsme udělali na základě stížností, že směr ze Sepetné blokuje hlavní silnici.“

Regulaci aut ze směru od Sepetné měla na starosti jen indukční smyčka. „Pokud vozidlo nezastavilo nad touto smyčkou nebo se smyčka dostala mezi nápravy vozidla, třeba u nákladního auta a traktoru, vozidlo nezaznamenala a na semaforu zůstala červená,“ doplnil Illiaš. 

Místní si pochvalují, že videodetekce opravdu pomohla. „Křižovatka je komplikovaná od začátku, protože tam schází odbočovací pruh. Dříve projel vlak, závory šly nahoru, ale řidiči v boční, taktéž frekventované ulici, stáli dál na červené. Jel jen hlavní tah. Teď se nám ulevilo,“ zmínil jeden z obyvatel Ostravice.