Obchodník se psy si vymyslel rasy i veterináře. některá zvířata po prodeji uhynula. | foto: PČR

Obchodník se psy falšoval doklady, některá zvířata po prodeji uhynula

  • 6
Nekalý byznys se psy vyšetřují ostravští kriminalisté. Zjistili, že sedmačtyřicetiletý muž nabízel prostřednictvím internetu různá plemena psů, uváděl však nepravdivé údaje o rase, stáří a očkování. Dokonce používal razítko fiktivního veterináře. Některá zvířata do týdne po prodeji uhynula.

Minimálně od letošního ledna nabízel muž plemena jako například německý trpasličí špic, maltézský psík, jorkšírský teriér, francouzský buldoček a další.

„Deklaroval, že zvířata jsou čistokrevná. Nyní je ale podezřelý, že při prodeji některým kupujícím předal očkovací průkaz s razítkem fiktivního veterináře a s nereálnými údaji,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Pokorná.

Doplnila, že jiné průkazy jméno existujícího veterináře obsahovaly. Na něj se pak začali obracet nespokojení majitelé psů se značnými výtkami. 

Muž podle policistů inzeroval na různých portálech. „Informace zveřejňoval z internetových kaváren či knihoven, aby nebylo možné ho identifikovat. Prodej psů se pak odehrával na ulici. Po něm už s kupujícími nekomunikoval,“ popsala mluvčí. 

Kriminalisté při vyšetřování zajistili osm mobilních telefonů. V inzerátech totiž chovatel uváděl různé kontakty a pro větší serióznost vystupoval často jako žena. 

Zatím policisté zdokumentovali prodej šesti psů. Při domovní prohlídce dvoupokojového bytu chovatele našli další věci důležité pro trestní řízení a z nevyhovujících podmínek odebrali sedmnáct psů různých plemen. „Zvířata jsme nabídli k adopci,“ dodala Pokorná.

Policisté případ vyšetřují jako poškození cizích práv a podvod. Žádají případné další poškozené, kteří koupili psa výše popsaným způsobem a dosud kriminalisty nekontaktovali, aby tak učinili na lince 158.