Kvůli množství mrtvých pořídilo ostravské krematorium venkovní mrazáky

  • 468
Podzim a covid-19. Dva faktory, které zapříčinily, že se ostravské krematorium v minulých dnech dostalo do potíží. Pohřební služby tam totiž vozily násobně více mrtvých než za běžné situace. Pomoci má nové venkovní chladicí zařízení, které zvýší kapacitu zařízení na dvojnásobek.

Nově vybudované zařízení má podobu chladírenských boxů, jehož chod zajišťují dva agregáty. Nachází se venku v areálu krematoria a je zakryté stříškou. 

Zástupcům ostravského krematoria pomůže překlenout těžké období. „Jsme jediné zařízení v kraji. Ve všedních dnech uplynulého týdne k nám dovezli 70 až 80 těl denně. Běžný stav je přitom zhruba 45 těl,“ podotkl ředitel Krematoria v Ostravě Ivo Furmančík.

Covid-19 zvýšil čísla mrtvých denně o zhruba dvacet lidí. „Ale není to jen o covidu. Roli hraje tradičně i podzimní zvýšená vlna zemřelých,“ vysvětlil Furmančík.

Díky venkovnímu chladicímu zařízení se zvýšila mrazicí kapacita krematoria. Nyní zvládne pojmout až 90 zemřelých. „To by mělo být dostačující i s ohledem na fakt, že se situace pomalu zklidňuje,“ dodal ředitel krematoria.

Podle serveru Seznam Zprávy, který na situaci v ostravském krematoriu upozornil jako první, situaci řešil minulý týden Ústřední krizový štáb, a to na základě podnětu primátora Ostravy Tomáše Macury.

„Činíme tak především jako preventivní opatření v situaci nejistoty stran budoucího vývoje, kdy v poslední době v některých dnech přísun těl zesnulých pohřebními službami převyšuje možnosti kremačních pecí,“ informoval Macura. 

Rozhodnutí o rozšíření chladicí kapacity bylo podle primátora učiněno po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí. „Ta ke zvolenému řešení dala souhlas,“ dodal.

Svým způsobem tak došlo na slova ministra vnitra Jana Hamáčka, který v říjnu varoval, že bez tvrdších opatření budou v českých ulicích „mrazáky na mrtvoly“.

V Jihlavě jedou na dvě směny

Přetížené už je také krematorium v Jihlavě. „Jsme na hraně. Za normálních okolností jedeme na jednu směnu, v současné době máme směny dvě, dokonce jsme už několik sobot a neděli měli nepřetržitý provoz, stejně tak jsme nepřetržitě fungovali na státní svátek 28. října,“ popsal mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. 

Před koronavirovou krizí běžně spálili v průměru 160 až 170 těl za měsíc, teď museli zpopelnit 105 těl za pět dní. Z toho 90 procent mrtvých mělo covid-19.

Nouzové řešení v podobě skladování mrtvých ve venkovních chladicích zařízeních ale podle Málka není na pořadu dne. „Zatím to dokážeme řešit vícesměnným nebo nepřetržitým provozem,“ dodal.

MF DNES oslovila krematoria také ve Zlínském, Jihomoravském, v Plzeňském kraji a v Praze. Tam zatím situaci s přibývajícími mrtvými s covidem zvládají. „Pociťujeme to, ale zatím u nás situace není taková jako v Ostravě. Sice jsme jediní ve Zlínském kraji, ale přece jen náš obvod je poloviční oproti Moravskoslezskému kraji,“ řekl například Jan Kunovský ze společnosti Pohřebnictví Zlín.

Čísla hospitalizovaných v kraji pomalu klesají

Moravskoslezský kraj je aktuálně silně zasažený covidem-19. Údaje chytré karantény za několik posledních dnů ale přinášejí naději, že i v tomto regionu začíná epidemie zpomalovat.

V kraji totiž ubylo nově nakažených i hospitalizovaných.

Zatímco ve středu přibylo v kraji rekordních 1 757 pozitivně testovaných za 24 hodin, od čtvrtka čísla mírně, ale trvale klesají.

Viditelněji se to projevilo především o uplynulém víkendu, kdy se ale méně testuje. Za sobotu přibylo 1 069 případů, v neděli „jen“ 627.

„Výrazný pokles počtu nakažených je zcela určitě dán víkendovými dny. Snížení počtu hospitalizací a stabilizace situace ve zdravotnických zařízeních je ale příslibem toho, že přece jen dochází k přibrzdění. Opatrný optimismus je snad na místě, byť nikdo v tomto s určitostí neví,“ okomentoval nová čísla hejtman Ivo Vondrák.

S mírnými výkyvy stoupal počet hospitalizací až do 3. listopadu, kdy leželo v nemocnicích v kraji 898 lidí, tedy každý dvacátý nakažený a řada z nich ve vážném stavu, mnozí byli připojení na ventilátory. Nemocnice proto musely omezovat jinou péči a přidávat stále další lůžka pro nakažené.

Dnes ráno měly nemocnice 810 pacientů s potvrzeným onemocněním covid-19. Ale desítky dalších jsou vždy hospitalizovány s podezřením na nákazu.

VIDEO: Od obřadu až po mletí popela. Navštívili jsme zázemí krematoria

10. října 2017

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
, ,