Pohled do staré šestimetrové studny v lese, kam spadla čtyřletá dívenka. | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Holčička v lese spadla do studny. Ve školce si hrála na schovávanou

  • 83
Hra v lesní školce na Frýdecko-Místecku dopoledne málem skončila tragédií. Čtyřletá dívka tam totiž při hře na schovávanou spadla do staré vyschlé studny, která byla zakrytá jen ztrouchnivělým víkem. Z pádu do šestimetrové hloubky dítě vyvázlo bez vážných zranění.

Neštěstí se stalo chvíli po jedenácté hodině v katastru obce Krásná. Pomoc zavolali průvodci, kteří byli s dětmi v lese. Na místo vyjely dvě posádky profesionálních hasičů, a to z Nošovic a z Frýdku-Místku.

„Odtud i specializovaná lezecká skupina,“ přiblížil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Na pomoc přijela také místní dobrovolná jednotka. 

Holčička do studny podle všeho spadla nešťastnou náhodou. Pod listím si nevšimla kamenné studny kryté dřevěným víkem, které už ale bylo pořádně ztrouchnivělé.

Stačil neopatrný krok a dívenka se zřítila do studny. Uvnitř už nebyla voda, ale vysoká vrstva listí, větviček a jehličí.

„Díky tomuto lesnímu vystlání si dívenka podle prvotních informací nic nezlomila nebo se jinak těžce zranila, pouze si snad narazila rameno,“ řekl Kůdela.

Lesní klub: Byla to nešťastná událost

Hasiči z Nošovic nečekali na specializované lezce, jeden z nich okamžitě slanil do studny a jeho kolegové dívenku vytáhli na takzvaném záchranářském trojúhelníku. Holčičku si poté převzal lékař ze záchranné služby.

Jak pro MF DNES uvedla Lenka Kučerová z Lesního klubu Jasánek, nebezpečné místo zakryté ztrouchnivělým víkem nebylo nijak označené. „Byla to nešťastná událost. Průvodci, kteří s dětmi byli, ihned navázali s dívenkou komunikaci, zavolali tísňovou linku a po příjezdu další dospělé osoby z vedení lesního klubu byli nápomocní záchranným složkám,“ popsala Kučerová.

Ta také děkuje hasičům za profesionalitu a rychlost záchrany. „Zkontaktujeme obecní úřad a majitele pozemku, na kterém se stará studna nachází, aby místo řádně zabezpečili,“ doplnila Kučerová. Místo je nyní ohrazené pletivem.