Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (13. února 2017).

Martin Dědic u Krajského soudu v Ostravě (13. února 2017). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Soud opět řešil kauzu Dědic. Zváží, zda ke dvěma obžalobám připojí další

  • 2
Krajský soud v Ostravě po delší pauze opět řešil kauzu ostravského podnikatele a lobbisty Martina Dědice, který podle policie v minulosti ovlivňoval ostravské veřejné zakázky. V případě prokázání viny mu za korupci a daňové delikty hrozí vězení až na více než třináct let.

Hlavní líčení začalo už v prosinci 2016, ale v uplynulých měsících musel předseda senátu Igor Krajdl projednávání kauzy dvakrát odložit kvůli nemocné přísedící.

Protože většina svědků už vypovídala, v soudní síni tentokrát zněly především nahrávky telefonních hovorů odposlechnutých policií.

Společně s Dědicem je obviněno dalších sedm lidí a čtyři firmy. Podle původní obžaloby Dědic manipuloval s šesti ostravskými veřejnými zakázkami Dopravního podniku Ostrava a Městské nemocnice Ostrava ve prospěch vítězných firem, za což od nich údajně dostal na úplatcích přes 30 milionů korun.

K té ale přibyla už před delším časem druhá obžaloba spojená s daňovými úniky. Soud loni v lednu obě sloučil a nyní je projednává souběžně.

Jednání pokračuje v červnu

Dědicovi i některým dalším obžalovaným však loni v létě přibyla nová obvinění a státní zástupce Vít Koupil podal soudu koncem letošního března v pořadí třetí obžalobu. Dědice v ní viní z toho, že v souvislosti s nákupem dalších tramvají pro Dopravní podnik Ostrava dostal úplatek přes dva miliony korun. Slíbeno měl přitom celkem 12 milionů.

„Další obvinění lidé a dvě firmy jsou stíháni za to, že do nákladů firem dávali výdaje spojené s úplatky,“ řekl žalobce Koupil. Podle policie tak způsobili škodu na daních ve výši až deset milionů korun, z toho jedna firma 8,5 milionu.

Soudce zatím nerozhodl, zda i tuto žalobu přijme. Při hlavním líčení ale zmínil, že pokud ano, pak ji s předešlými dvěma obžalobami spojí zřejmě až v září. V takovém případě by pak hlavní líčení mohlo pokračovat ještě i začátkem příštího roku.

Všichni obžalovaní v čele s Dědicem, kterému hrozí největší trest, až 13 let a čtyři měsíce vězení, však od počátku jakoukoli vinu odmítají a názor nemění. Všechna obvinění označují za vykonstruovaná. Další jednání nařídil soudce na červen.