Obžalovaná Petra Slazyková vypadá křehce, má však poměrně bohatou trestní...

Obžalovaná Petra Slazyková vypadá křehce, má však poměrně bohatou trestní minulost, a to i za násilné činy. (7. června 2021) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Dvakrát bodla přítele, vzala mu peníze, zamkla a šla. Dostala pět let

  • 15
Krajský soud v Ostravě za hodinu a čtvrt ukončil případ 31leté Petry Slazykové, která loni v říjnu dvakrát bodla svého o osmnáct let staršího druha, pak mu z peněženky vzala asi šest set korun a se slovy, ať si záchranku zavolá sám, byt zamkla a odešla. Za těžké ublížení na zdraví dostala pět let vězení.

Na pohled je obžalovaná křehká žena - měří 160 centimetrů, váží padesát kilogramů a vypadá znatelně mladší, podle jejího vyjadřování je však zřejmé, že pro ostřejší slovo nejde daleko.

A nejspíše ani pro agresivní chování, neboť už má v trestním rejstříku sedm záznamů i za násilné trestné činy. Naposledy vyšla z vězení za pokus těžkého ublížení na zdraví v říjnu 2019, a to na podmínku.

„Pak jsem hodně chlastala,“ připustila při výslechu. 

Loni v neděli 4. října odpoledne v Orlové - Lutyni na ulici F. S. Tůmy podle obžaloby zaútočila nožem na svého druha.

„Oba požívali alkohol a pohádali se. Žena muže bodla nožem s čepelí dlouhou šestnáct centimetrů do ramene, pak do levé části hrudníku pod klíční kost, naštěstí nezasáhla žádný životně důležitý orgán,“ uvedl státní zástupce.

Když muž na chvíli upadl do bezvědomí, tak mu z peněženky ukryté pod polštářem vzala peníze, vzala klíče a zamkla. „Ještě řekla, ať si záchranku přivolá sám,“ dodal žalobce.

Při vyšetřování Slazyková tvrdila, že se jen bránila mužově útoku, když ji při hádce tahal za vlasy. „Pořád mi něco vyčítal, chtěl po mě sex a ty jeho pi... se mi nechtělo poslouchat,“ vysvětlovala při vyšetřování. Krádež peněz pak zcela popírala.

Připouštěla jen, že odmítla zavolat záchrannou službu. „Proč bych to měla dělat já?“ divila se

V soudní síni však prohlásila, že přiznává vinu a vše se stalo tak, jak se uvádí v obžalobě. „Jo, přiznávám se,“ konstatovala. 

Vypovídat už nechtěla. Tím odpadla nutnost dalšího dokazování a v závěrečných řečech státní zástupce žádal trest blízko spodní hranice sazby pět až dvanáct let, kdežto obhájce rozsudek přímo na dolní hranici.

Žena pak odmítla poslední slovo, ve kterém obžalovaní obvykle vyjadřují lítost na svým činem a jeho následky.

Soud nakonec vynesl verdikt pěti let ve věznici s ostrahou. Soudkyně vysvětlila, že přihlédli k přiznání obžalované, což se odráží v určitém benefitu ve výši trestu, nikoliv však až v takovém, aby se dostala pod trestní sazbu.

„Přitěžující je zejména recidiva, tedy opakování trestných činů obžalované,“ poznamenala soudkyně.

Slazyková i státní zástupce se vzdali možnosti odvolání, rozsudek je tedy pravomocný. Začátku soudního líčení se zúčastnil i napadený muž. „Nechápu, proč to udělala. Znám ji odmala a pomáhal jsem jí, když ji matka vyhodila na ulici. Ale i tak ji mám pořád rád,“ řekl médiím.