(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Muž krádeží kabelů ohrozil horníky. Vyřadil z provozu čidla hlídající metan

  • 26
Přes třicet metrů kabelů ukradl poblíž Dolu ČSM na Karvinsku muž z Orlové. Ohrozil tím životy horníků, vyřadil totiž mimo jiné z provozu čidla měřící hladinu důlních plynů.

Šestatřicetiletý muž v červenci odsekl a ukradl poblíž šachty 32 metrů telefonního a datového kabelu. „Odseknutím těchto kabelů vyřadil dalších 28 metrů, čímž ohrozil provoz obecně prospěšného zařízení,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Kabely totiž slouží k přenosu dat, signalizace a provozu vnitřních telefonních linek z podzemních pracovišť.

Kvůli jeho počínání muselo vyfárat deset horníků. Bylo totiž ohroženo jejich zdraví. „Odcizením vyřadil z provozu 18 čidel pro měření hladiny důlních plynů, 11 binárních čidel pro sledování funkce ventilátorů, hladiny vody a signalizace otevření dveří skladu střeliva a 12 telefonních linek v podzemní části dolu. Nefungovaly ani tři automatické systémy pro vypínání důlní elektrické sítě pří překročení hladiny důlního plynu metanu,“ dodala policejní mluvčí.

Zloděj krádeží kabelů zároveň vyřadil z činnosti jeden systém ISI, který slouží ke sledování jednotlivých horníků při práci v rizikové otřesové sloji.

Policisté muže se sedmi záznamy v rejstříku trestů zadrželi a obvinili ze spáchání zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, přečinu krádeže a poškození cizí věci. Obviněnému, který OKD způsobil škodu za 100 tisíc, hrozí v případě prokázání viny až šestiletý trest.