ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Testy odrazují od návštěvy koupališť, lidé nenaplní ani omezenou kapacitu

  • 5
Zájem o koupaliště v Moravskoslezském kraji nezvýšily ani poslední mimořádně teplé dny. Přestože je kapacita kvůli platným protiepidemickým opatřením omezená na 75 procent, počty návštěvníků ji zdaleka nedokážou zaplnit. Podle provozovatelů je to tím, že jsou lidé unavení z povinného testování.

„Je to slabší. Testy a další protiepidemická nařízení návštěvníky odrazují. Prodáváme testy i u nás na pokladně, aby to lidé nemuseli řešit předem, ale zájem moc není,“ komentoval první týdny letošní sezony Roman Celta, ředitel Technických služeb Hradce nad Moravicí.

Prozatím nejvyšší návštěvností tamního koupaliště bylo zhruba 750 příchozích. Tříčtvrteční kapacita, na kterou mohou areál maximálně naplnit, přitom v Hradci nad Moravicí činí 1 650 lidí.

Stejnou situaci potvrzují i další provozovatelé v regionu. „Někdy je stovka lidí, někdy přes tisíc, hlavně o víkendech. Kapacity 75 procent, což je u nás 2 100 lidí, ale vůbec nedosáhneme. Návštěvníky odrazují opatření,“ popsal vedoucí provozu Letního koupaliště Karviná David Kudláček.

Na koupaliště a plovárny podle platných nařízení mohou jen lidé, kteří předloží doklad o tom, že již mají za sebou dva týdny po druhé dávce očkování nebo že v uplynulých 180 dnech prodělali onemocnění covid-19 či mají potvrzení o testu z laboratoře nebo čestné prohlášení o testování.

„Při vstupu se to ověřuje. Hodně pomohlo, že si lidé sami mohou vypsat čestné prohlášení o tom, že si provedli test,“ konstatovala Lenka Papajová, mluvčí společnosti Sareza, jež v Ostravě provozuje tři venkovní areály – Letní koupaliště v Porubě, Vodní areál Jih a Vodní svět v Moravské Ostravě.

„Pro Porubu, venkovní přírodní koupaliště, omezení neplatí a nikoho nelimitují. Ostatní areály omezením podléhají. Návštěvnost vysoká není, kapacita 75 procent je dostačující, zatím se nestalo, že by se lidé do některého z areálů nedostali,“ dodala Papajová.

V Opavě zkoušejí i slevy

Horní hranice omezení se počty návštěvníků nedotýkají ani v Krnově. „Momentálně máme maximální kapacitu 1 300 lidí, které se teď ani neblížíme,“ sdělila vedoucí krnovského areálu Alžběta Nykodymová.

Návštěvnost je nižší i v Opavě. „Ale stále jsme na začátku prázdnin. Zájem o koupání je stabilní hlavně ze strany dlouholetých zákazníků,“ řekl provozně-technický náměstek opavských technických služeb Martin Girášek. 

V Opavě dokonce na pandemickou situaci reagovali snížením vstupného. „Pro letošní sezonu rozhodli radní upravit cenu vstupného na koupaliště a minigolf. Sleva je ve výši dvaceti procent oproti loňsku,“ dodal Girášek.

Odrazuje také nestálé počasí

Velkou roli hraje i počasí. Teploty jsou sice vysoké, ale kazí to přeháňky a bouřky. „Lidé hodně dají na předpověď, a když hlásí bouřky, naplánují si jiný program. I když pak bouřka není a je hezky, nepřijdou,“ zmínila mluvčí Papajová.

Proměnlivé počasí hlásí předpověď i dál. „Převážně oblačno, během dne místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší teploty 27 až 30 stupňů Celsia,“ avizovala pro dnešek Marie Glofáková z ostravské pobočky ČHMÚ.

Ve čtvrtek meteorologové počítají nejvýše s 28 stupni, polojasnou až oblačnou oblohou a místy přeháňkami, ojediněle bouřkami. Stejné počasí hlásí i pro pátek. V sobotu se má přechodně zatáhnout. „Během dne se objeví přeháňky, déšť, ojediněle i bouřky,“ řekla Glofáková.