ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Opava půjčí lidem na nové kotle, připraveno má téměř 14 milionů

  • 0
Lidé z Opavy mohou žádat o bezúročné půjčky na výměnu kotle na pevná paliva. Opava původně kvůli velkému zájmu měst a obcí v Moravskoslezském kraji skončila v takzvaném zásobníku, po navýšení balíku peněz určeného na půjčky Státní fond životního prostředí schválil i její záměr.

Lidé mohou o půjčku žádat od 11. března. Je určena zájemcům, kterým kraj v poslední výzvě schválil žádost o kotlíkovou dotaci. 

„K dispozici máme 11,6 milionu korun plus 2,2 milionu rezervu. To jsou peníze, které půjčíme lidem na nákup nového kotle, a jakmile získají dotaci, jsou povinni nám peníze vrátit,“ upřesnil náměstek primátora Opavy Michal Jedlička. Vrácené peníze půjdou na zateplení městských objektů.

Podle předběžného průzkumu, prostřednictvím kterého opavský magistrát zjišťoval zájem o bezúročné půjčky, o využití této možnosti stojí 78 občanů.

Na výměnu kotle na pevná paliva za tepelné čerpadlo či za kotel na biomasu půjčí město jednotlivci maximálně 200 tisíc korun, na nahrazení starého kotle plynovým nejvýše 150 tisíc korun. 

Formuláře jsou k dispozici na odboru životního prostředí, odboru rozvoje města a strategického plánování i na webu města. Až lidé půjčky splatí, nemusí Opava tyto peníze vracet státu. Musí ale splnit podmínku, že je využije na ekologické projekty.

„Ty by měly být zaměřené na snižování imisí v ovzduší nebo snižování energetické náročnosti budov. Počítáme s tím, že bychom jimi zaplatili revitalizaci městských bytových domů a snížili tak jejich energetickou náročnost. Peníze lze využít i na instalaci solárních panelů či baterií,“ uvedl příklady náměstek Jedlička.

Z vyčleněných bezmála 14 milionů však může Opava využít jen částku, kterou rozpůjčuje lidem.