Listiny se zmiňovaly o stavebních úpravách kostela z května 1968 i o tehdejší...

Listiny se zmiňovaly o stavebních úpravách kostela z května 1968 i o tehdejší politické situaci. Ve schránkách ale byly uloženy i různé předměty, například vršek od pivní lahve či skládací metr. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ve věži opravovaného kostela se kromě vzkazů ukrýval i vršek od piva

  • 1
Loňská vichřice poškodila střechu kostela sv. Kateřiny Alexandrijské v Klimkovicích natolik, že přinutila farnost, aby se pustila do opravy za 1,2 milionu korun. Věž ukrývala pamětní schránky se vzkazy, ale i vršek od pivní lahve či skládací metr.

Stavební firma si musela poradit s věží ze druhé poloviny 16. století, která se kvůli nestabilnímu podloží naklání tak moc, že již dvě století ji podepírá mohutný zděný pilíř. 

I tak ukrývala čtyři pamětní schránky, které ve čtvrtek společně otevřeli zástupci farnosti, města i okresního archivu. 

„Našli jsme listinu s popisem stavebních úprav kostela z května 1968 a zmínkou o tehdejší politické situaci i osobní poselství dělníků, kteří se na opravách podíleli. K dopisu přiložili vršek od pivní lahve i skládací metr,“ zmínil kněz Rudolf Kopecký. 

Originály listin si farnost uschová, ale kopie vrátí do makovice a přidá nová poselství pro příští generace. Oprava střechy skončí tento měsíc. V září má následovat oprava fasády za 700 tisíc.