ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Moravskoslezský kraj vede v počtu nákaz, opatření se zatím nechystají

  • 6
Počet lidí nakažených koronavirem dál stoupá. Aktuálně nejhůře je na tom Moravskoslezský kraj, kde počet nakažených v posledním týdnu vyskočil nad dvě stě za den. Regionální opatření však zatím podle představitelů kraje nejsou nutná.

„Epidemie přechází do fáze rychlého růstu. Při srovnání týdenního přírůstku pozitivně testovaných evidujeme proti předešlému týdnu navýšení o 36 procent. Jediná cesta, jak šíření koronaviru zastavit, je nechat se naočkovat. Jiná varianta není,“ upozornil hejtman kraje Ivo Vondrák.

Spolu s náměstkem pro zdravotnictví Martinem Gebauerem ve čtvrtek šíření nákazy v regionu řešil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Probíraly se i možnosti Odborného léčebného ústavu Metylovice – Moravskoslezského sanatoria na Frýdecko-Místecku, na jehož rekonstrukci chce kraj získat dotace.

„V Metylovicích se léčí děti do 18 let s nemocemi dechového a pohybového ústrojí, nadváhou i neurologickými problémy, a tedy i děti s postcovidovým syndromem. A ústav nabízí kapacity i dospělým pacientům po covidu,“ uvedl zdravotnický náměstek hejtmana Martin Gebauer s tím, že kraj plánuje léčebnu zmodernizovat a doplnit o kryokomoru i hyperbarickou komoru.

Podotkl, že i když v kraji stoupá počet nakažených a v nemocnicích teď leží přes padesát pacientů s onemocněním covid-19, z toho osm vyžaduje intenzivní péči, nejde o nijak dramatická čísla, která by vyžadovala zvýšená protiepidemická opatření.

„Zatím není potřeba vydávat žádná regionální opatření,“ ujistil lékař Martin Gebauer.

Péči o pacienty hospitalizované kvůli covidu zatím v kraji stále zvládají tři nemocnice s infekčním oddělením. „U nás leží 18 lidí, z toho jeden na ARO a jeden na JIP,“ doplnila ve čtvrtek mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.