Koronavirus postihl i firmu DEVA, která pro město Frýdek-Místek vyrobila nanoroušky.

Koronavirus postihl i firmu DEVA, která pro město Frýdek-Místek vyrobila nanoroušky. | foto: Město Frýdek-Místek

Firmu, která šije roušky, postihl koronavirus. Podnik na tři týdny zavře

  • 4
Společnost DEVA z Frýdku-Místku, kde se objevil koronavirus, uzavře na tři týdny provoz. Nakaženo je tam nejmíň 17 lidí, informoval o tom primátor města Michal Pobucký. Firma patří k největším textilním výrobcům v republice, zaměřuje se na zásahové a ochranné oděvy a také roušky.

Omezení chodu společnosti potvrdil i jednatel Jiří Dedek. Podle něj by provoz mohl být obnoven 3. srpna. Dodal, že by mělo být otestováno všech 95 zaměstnanců.

Zatím se nákaza covidem-19 prokázala u 17 z nich. Na výsledky testů některých zaměstnanců se ještě čeká.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

„Musím pochválit vedení společnosti, že v okamžiku, kdy zjistila první pozitivní případ, kontaktovala hygienu, nás i další instituce, provedlo se testování,“ uvedl primátor Pobucký.

Firma se následně rozhodla pro uzavření podniku tak, aby se nemoc dále nešířila. Dedek doplnil, že netuší, jak se nákaza v takovém rozsahu do firmy dostala. Podle něj jsou lidé bez příznaků nebo bez vážného průběhu onemocnění, někteří se dokonce divili, že jsou pozitivní.

Firmu odstávka provozu podle Dedka určitě ovlivní, i když část svých zakázek se bude snažit přesunout do některé z dílen mimo město.

„Situace v okrese není tak závažná jako v okrese Karviná, počty aktuálně nemocných jsou u nás asi pětinové. Nicméně prosím a vyzývám všechny, aby dodržovali pokyny hygieniků, abychom se toho viru co nejrychleji zbavili a vrátili život zpět do normálu,“ uvedl Pobucký.

Společnost DEVA od začátku koronavirové epidemie úzce spolupracovala s městem Frýdek-Místek. Na začátku března zakoupila speciální nanotextilii, která má 99% účinnost záchytu virů, a začala vyrábět roušky.

„Specializujeme se na mnohem složitější věci, ale zareagovali jsme a chceme začít vyrábět na přechodnou dobu i roušky. Udělali jsme potřebné kroky, nakoupili 3 000 metrů nanotextilie, z níž se dá vyrobit na 80 tisíc roušek. Tento high-tech materiál je velice vhodný, má až 99% účinnost záchytu, proto je ochrana proti virům úplně někde jinde než u klasických materiálů,“ informovalo tehdy vedení společnosti DEVA.

Frýdku-Místku pak firma dodala 70 tisíc těchto roušek, které radnice rozdala nejprve zdravotníkům a záchranářům, poté pak postupně všem obyvatelům města.

,