ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nových nákaz v Moravskoslezském kraji ubývá, nemocnice však zůstávají plné

  • 5
Nejhorší chvíle současné koronavirové vlny má Moravskoslezský kraj zřejmě za sebou. Počty nově nakažených se dostaly pod tisíc za jeden den. Hejtman i zdravotníci však upozorňují, že v nemocnicích se zlepšení ještě vůbec neprojevilo.

V regionu ve středu přibylo podle chytré karantény 867 nakažených lidí. To je o 140 méně proti úterý a o 187 méně proti minulé středě.

„Snad se schyluje k postupnému útlumu epidemie. Je ale třeba říci, že stále balancujeme na pokraji kapacit našich nemocnic,“ okomentoval nejnovější čísla moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

To potvrdila i Věra Murínová, mluvčí nemocnice v Karviné-Ráji, kde počet pacientů s covidem-19 stále roste. „Praskáme ve švech. Na standardním oddělení s padesáti lůžky teď leží 52 pacientů. Musíme dávat do pokojů přistýlky a někde tak leží až pět lidí, aby se k nám vešli,“ popsala situaci Murínová.

Plně obsazená jsou i rájecká covidová lůžka na ARO a JIP, kde ve čtvrtek leželo celkem 11 nakažených. „Ve středu jsme měli 56 pacientů s potvrzenou nákazou, dnes 63. Počty rostou i přesto, že část pacientů po vyléčení propouštíme a část umírá. Jsme tak plní, že přijímáme jen nemocné, kteří k nám přijdou sami. Sanitky musí vozit covidové pacienty jinam,“ dodala včera mluvčí.

Krizová situace ještě nějaký čas potrvá

O moc lepší není situace ani jinde. Celkem je nyní v kraji hospitalizovaných kolem 850 lidí s potvrzeným onemocněním covid a další, kteří čekají na výsledky testů.

Zdravotníci doufali, že nejpozději tento týden už jim covidových pacientů začne ubývat. Ale nestalo se.

„Vypadá to, že počet nově nakažených v kraji by mohl postupně klesat, ale krizová situace v nemocnicích ještě nějaký čas potrvá. Pacienti se k nám dostávají ve zhoršeném stavu až asi za deset dnů po vypuknutí nemoci,“ dodala Murínová.

Od loňska se nakazilo téměř 158 tisíc obyvatel kraje, z toho se 140 tisíc uzdravilo a 2 889 zemřelo.