ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Výrobu by chtěli zastavit i odboráři Hyundai, automobilka ale zatím jede

  • 12
Odboráři automobilky Hyundai v Nošovicích požádali vedení, aby firma na dva týdny přerušila kvůli koronaviru výrobu. Zaměstnanci by mohli být doma v karanténě a pak výpadek napracovat. Společnost jim ovšem zatím nevyhověla, zavedla další ochranná opatření.

„Jen v našem podniku pracuje přes tři tisíce zaměstnanců, další tisíce jsou navázány v subdodavatelských firmách, a všichni nyní chodí s obavami o své zdraví (a zdraví svých rodin) do práce. S vědomím, co se nyní děje, lze jen stěží udržet plnou pozornost a koncentraci, která je potřebná pro udržení nastavené kvality našich výrobků,“ píše se na webu základní organizace OS Kovo Hyundai Czech.

Zaměstnanci proto dopisem požádali firmu, aby svým dílem společenské zodpovědnosti přispěla k ochraně zdraví pracovníků i jejich rodin.

Vedení nošovické automobilky na to zatím reagovala tak, že zavedlo další ochranná opatření.

„S odbory jsme o jejich žádosti na pozastavení výroby hovořili. K dnešnímu dni platí, že výroba bude pokračovat za přijetí dalších zpřísňujících hygienických opatření uvnitř závodu,“ reagoval odpoledne mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Pavel Barvík.

Automobilka omezila setkávání pracovníků, víc dezinfikuje, zaměstnanci v kantýnách a strážní jsou vybaveni respirátory, rouškami a rukavicemi. Omezily se služební cesty.

„Návštěvníci a dodavatelé našeho závodu jsou před vstupem kontrolováni a je jim měřena teplota,“ dodal Barvík s tím, že firemní krizový tým stále vyhodnocuje nové informace o situaci ve firmě i od státních úřadů.

Podle předsedy základní odborové organizace KOVO Hyundai Czech Patrika Fupša jsou v případě přerušení výroby zaměstnanci připraveni po uklidnění situace výpadek produkce napracovat.

„Stále jezdíme do práce přeplněnými autobusy, tlačíme se během velké pauzy v kantýnách, sdílíme stejné pracovní nářadí a tak dál,“ řekl ČTK Fupšo, co k žádosti vedlo. 

Řekl také, že zaměstnanci například chtěli, ať jim firma rozdá roušky. „Ale to není reálné a myslím, že by se v tom u linky ani nedalo pracovat. Takže lidé nás dotlačili k tomu, abychom vedení firmy poslali žádost o přerušení výroby,“ řekl předák.

Podobné požadavky mají odboráři v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto, kde vyjednávají o zastavení výroby rovněž na dva týdny. Mají tam i prvního potvrzeného zaměstnance s nákazou, nepracoval ale přímo v montážním areálu.