Více než stovka dobrovolníků pomáhá v moravskoslezských nemocnicích a...

Více než stovka dobrovolníků pomáhá v moravskoslezských nemocnicích a sociálních ústavech. | foto: Moravskoslezský kraj

Zájem o dobrovolníky trvá, v Moravskoslezském kraji jich mají přes stovku

  • 1
V moravskoslezských nemocnicích stále chybí kvůli nákaze koronavirem či karanténě téměř tisíc zaměstnanců, z toho 66 lékařů. Přes čtyři stovky lidí nemohou ze stejného důvodů pracovat v sociálních zařízeních pro staré lidi. S péčí o seniory a hospitalizované pacienty tak pomáhají dobrovolníci, a to především díky krajskému projektu s názvem #BoSmePartyja.

„Jsem rád, že se lidé semkli a náš dobrovolnický projekt je velmi úspěšný. Na výzvu zareagovalo téměř šest set lidí ochotných nezištně pomáhat. Vyplněný formulář odevzdalo 390 z nich, školením prošlo přes 200 lidí. Po absolvování PCR testů jich nyní pomáhá 135. Všem za to děkuji. A také vojákům,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Upozornil, že epidemie nekončí a stále se mohou hlásit další zájemci na e-mailové adrese: spolu2@msk.cz. 

„Čtyři desítky zdravotnických i sociálních zařízení zaslaly požadavky na celkem 158 dobrovolníků. Většině jsme vyhověli, studenti maturitních ročníků se však již vracejí do škol,“ upozornil hejtman.

Dobrovolnický program Moravskoslezského kraje.

Partnery projektu jsou kromě kraje i město Ostrava, Adra, Heimstaden a Ostravská univerzita. Podmínkou pro dobrovolnictví je plnoletost, čistý trestní rejstřík a ochota pracovat alespoň několik hodin týdně bez nároku na odměnu.

Na severovýchodě země stejně jako v celém Česku koronavirová nákaza pomalu ustupuje, od počátku pandemie bylo v kraji pozitivně testováno téměř 57 tisíc lidí, nyní to je takřka osm tisíc. Za celé období zemřelo v souvislosti s koronavirem 880 pacientů.

„Dochází k poklesu počtu nově nakažených, nicméně bylo provedeno málo testů. Ani poměr nakažených v testovací sadě není nikterak skvělý. Zcela určitě výrazně poklesl počet hospitalizovaných. Sečteno podtrženo, za mne souhlas s přechodem na nižší stupeň až ve čtvrtek,“ uvedl hejtman Vondrák v reakci na vládní rozhodnutí o výrazném uvolnění epidemických opatření.

,