Darovaná krevní plazma

Darovaná krevní plazma | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

Fakultní nemocnice Ostrava hledá dárce plazmy, kteří se vyléčili z covidu

  • 6
Šíření koronaviru v některých částech Moravskoslezského kraje zvýšilo počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19. Krevní centrum v Ostravě proto shání dárce rekonvalescentní plazmy.

Ačkoli většina pozitivně testovaných horníků z Karvinska i jejich příbuzných nemá vážné zdravotní problémy, šíření nákazy v kraji si vyžádalo nárůst pacientů hospitalizovaných v souvislosti s koronavirem. V místních nemocnicích leží okolo pěti desítek lidí s potvrzeným onemocněním covid-19 a další s podezřením. 

Například v Havířově už pro ně nemají volná lůžka. „Máme v péči 22 pacientů s onemocněním covid-19, z toho dva ve vážném stavu. Další už nemůžeme přijímat,“ řekla mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová.

Nemocnice ve Frýdku-Místku otevřela pro pacienty s koronavirem další stanici. „V tuto chvíli pro ně máme na speciálním covidovém oddělení šestadvacet lůžek plus pět pozorovacích. Momentálně máme čtyři pozitivní pacienty a pátého v karanténě, ale každý den řešíme čtyři až osm lidí s podezřením na nákazu, kdy čekáme na výsledky testů,“ uvedl ředitel frýdecko-místecké nemocnice Tomáš Stejskal.

Je přesvědčený, že nakažených pacientů bude ještě přibývat. „Usuzuji tak z počtu zájemců o testy, ale hlavně z pozitivních výsledků. Zatímco před dvěma třemi týdny jsme v našem odběrovém stanu měli nula až dva pozitivní záchyty za den, dnes je jich šest až deset. Rekordním číslem z posledních dnů je osmnáct, kdy se testovali zaměstnanci místní firmy DEVA,“ dodal ředitel.

Také ve Fakultní nemocnici Ostrava narostl počet hospitalizovaných pacientů na dvaadvacet, z toho čtyři jsou ve vážném stavu.

„Pacienti ve vážném stavu potřebují zvýšenou intenzivní péči a podporu umělé plicní ventilace,“ řekla mluvčí zařízení Petra Petlachová.

Krevní centrum potřebuje vyléčené muže do 50 let

Podotkla, že nemocnice od počátku epidemie hospitalizovala v souvislosti s koronavirem již 690 pacientů, z toho 160 bylo pozitivních. Většina se vyléčila, 30 zemřelo.

„Jedenácti pacientům jsme podali rekonvalescentní plazmu, tedy plazmu od dárců, kteří prodělali onemocnění covid-19 a vyléčili se. Jedná se o podpůrnou léčbu, na celkové hodnocení její efektivity je zatím brzy. Nicméně potřebovali bychom více takových dárců,“ podotkla Petlachová.

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava proto v úterý vyzvalo zdravé muže ve věku od 18 do 50 let, kteří prodělali koronavirovou infekci, mají dva potvrzené negativní PCR testy, váží minimálně 65 kilogramů, mají dobré žíly a jsou ochotni darovat krevní plazmu pro léčbu covid pozitivních pacientů, aby zavolali na bezplatnou telefonní linku 800 260 004, nebo poslali e-mail na krevni.centrum@fno.cz, uvedli své jméno, příjmení a telefon. „Budeme je následně kontaktovat,“ dodala Petlachová.

V regionu se nakazilo 3 438 lidí

Opavské infekční oddělení nemá aktuálně ani jednoho pozitivního pacienta, ale je plné, protože naopak přijímá ostatní infekční pacienty z jiných okresů, hlavně z Karvinska a Frýdecko-Místecka.

V Moravskoslezském kraji se od začátku epidemie nakazilo již 3 438 obyvatel, z toho se přes 1 200 vyléčilo a 63 zemřelo. Přes polovinu úmrtí má na kontě Ostrava, kde zemřelo téměř dvacet klientů dvou domovů pro seniory.

Nejvíc nakažených je na Karvinsku v souvislosti s ohniskem v OKD, ale pozitivně testované mají i další firmy v kraji, například frýdecko-místecká DEVA či Varroc Lighting Systems v Šenově u Nového Jičína. Novým problémem jsou pendleři z Polska.