ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Nákaza postihla domov seniorů i personál dvou ostravských nemocnic

  • 8
Nákaza koronavirem, která se prokázala u několika klientů ostravského Domova pro seniory Iris, přinutila Městskou nemocnici Ostrava zavřít neurologickou stanici, kde ležela nakažená seniorka. Další opatření nařídili hygienici ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde onemocněli dva lékaři.

Domov pro seniory Iris v Ostravě-Mariánských Horách ještě nemá výsledky všech 86 testovaných klientů a zaměstnanců, ale podle ředitele Michala Mariánka je už teď jisté, že onemocněli nejméně tři klienti.

„Poté, co jsme se v pondělí dozvěděli, že jedna z našich ošetřovatelek je pozitivní, nechali jsme otestovat 56 klientů a 30 zaměstnanců, kteří s ní byli v kontaktu. Dosud máme výsledky 59 vzorků, z toho jsou dva pozitivní. Nákazu i třetí naší klientky odhalili v Městské nemocnici Ostrava, kde ležela od pátku. Když nám ji chtěli vrátit jako zdravou, museli ji podle vládního nařízení nechat otestovat. Po potvrzení nákazy ji odvezli do fakultní nemocnice,“ uvedl ředitel Mariánek.

Podotkl, že testovaní budou nově i další klienti a zaměstnanci domova.

Po odhalení nákazy u hospitalizované seniorky, která neměla teploty ani žádné jiné příznaky, nařídili hygienici opatření také na neurologickém oddělení Městské nemocnice Ostrava.

„Dvacet lékařů a sester je nyní v karanténě, dočasně jsme museli uzavřít jednu neurologickou stanici a částečně omezit i provoz iktové jednotky intenzivní péče,“ řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

Karanténní opatření dnes nařídili hygienici také ve Fakultní nemocnici Ostrava. Testy totiž prokázaly onemocnění u dvou lékařů Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde leží už druhý týden pacient s COVID-19 ve vážném stavu.

„Vedení kliniky přijalo taková opatření, aby zamezilo možnosti případného šíření nákazy. Byly provedeny odběry u všech zaměstnanců, kteří přišli do kontaktu s těmito lékaři. Zdravotnický personál uvedené kliniky pracuje v ochranných prostředcích s vysokým stupněm ochrany, používá například bezvýdechový respirátor FFP3. Organizačně je vše zajištěno tak, aby nedošlo k narušení plynulého chodu kliniky,“ uvedla mluvčí zařízení Petra Petlachová a dodala, že aktuálně má celá nemocnice v karanténě celkem 35 zaměstnanců.