Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exhejtman Novák žádá zrušení platnosti ostravské konference ČSSD

  10:56
Listopadový „masakr“ v ČSSD má dohru. Šéf krajské organizace strany Miroslav Novák chce zvrátit odvolání ostravského předsedy Lumíra Palyzy a dalších členů výboru. Ostrava narychlo svolala další konferenci.

Exhejtman Miroslav Novák. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Spory uvnitř ostravské ČSSD opět hoří naplno. Pokračuje nekonečný příběh boje o moc. Důkaz? Na 13. ledna svolal okresní výkonný výbor strany narychlo okresní konferenci. Ta se obvykle koná jednou za rok. Poslední se ale konala v listopadu a další bude 9. března. „Tři okresní konference v pěti měsících? Nic takového se posledních 25 let nestalo,“ tvrdí bývalý sociální demokrat.

Tajemník ostravské ČSSD David Látka médiím sdělil, že 15 místních organizací žádalo svolat v režimu zkrácených lhůt okresní konferenci, která rozhodne o dalším směřování strany v okrese. Připomněl, že členové nejsou spokojení s dosavadním vývojem a vedením strany v Ostravě, což na konferenci 27. listopadu vyústilo v odvolání předsedy Lumíra Palyzy a dalších členů okresního výboru. „Byli zvoleni noví členové, post předsedy však zůstal neobsazený. Hlavním cílem páteční konference tedy bude ustavit nové vedení a zahájit přípravy na parlamentní volby,“ uvedl Látka.

„Je potřeba začít lépe koordinovat politiku, přípravu na volby a komunikaci strany v Ostravě,“ doplnil místopředseda ostravské ČSSD, poslanec Adam Rykala. A dodal, že výbor stanovil na 9. března termín okresní konference, která zvolí kandidáty do Poslanecké sněmovny.

A právě o to nejspíš jde. „Humbuk s náhlým odvoláním členů okresního výboru a mimořádnou konferencí souvisí s bojem mezi Rykalou a Palyzou o to, kdo bude po Lubomíru Zaorálkovi dvojkou na parlamentní kandidátce. Když zvítězí Rykala, který má teď silnou podporu, v politice skončí Palyza. A zanedlouho taky Novák – zatím je předsedou krajské organizace, ale příště už být nemusí,“ líčí muž, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Komise: Volby platí

Něco na tom bude. Miroslav Novák z porubské organizace ČSSD se totiž nesmířil s tím, že účastníci listopadové konference odvolali z funkce Palyzu i další členy výboru, a zbavili se tak všech zástupců Poruby, kteří měli dřív ve straně silný vliv. Poslal stížnost kontrolním orgánům strany i předsedovi Bohuslavu Sobotkovi s návrhem na zneplatnění celé konference.

Kritizuje například to, že jména mladých sociálních demokratů nebyla na hlasovacích lístcích seřazena abecedně. Podle něj je proto jejich volba neplatná. Upozornil i na to, že Palyza po odvolání z funkce předsedy přišel o hlasovací právo – podle něj neprávem. A zpochybnil i samotné volby do výboru, jelikož je předem neprojednaly místní organizace.

„Výše uvedeným postupem došlo k bezprecedentnímu porušení stanov ČSSD, jež způsobilo neplatnost voleb. Je tedy nezbytné, aby bylo rozhodnuto o neplatnosti okresní konference, a tím i výsledku voleb,“ napsal Novák.
Okresní kontrolní komise ČSSD ale už všechny jeho námitky odmítla jako nedůvodné. „Žádný vnitřní předpis ČSSD nestanoví sankci neplatnosti hlasování, pokud k němu došlo za použití hlasovacích lístků, na nichž kandidáti nebyli seřazeni v abecedním pořadí,“ stojí v písemném odůvodnění. A Novák neuspěl ani v dalších dvou případech. Komise rozhodla, že delegáti konference stanovy strany neporušili.

„Ostravští sociální demokraté se ale bojí, že pražské ústředí strany, kde Rykala nepatří k oblíbencům, má zájem na jiném výsledku. Proto ta narychlo svolaná konference, která má v pátek zvolit předsedu okresního výboru a potvrdit jeho členy, aby už nebylo možné zpochybnit platnost jejich mandátů,“ míní muž, který nechce mluvit pod jménem.

Rykala chce kandidovat

Oslovení sociální demokraté se o současném dění ve straně moc bavit nechtěli. Palyza i Novák reagovali shodně. Jen velmi stručně okomentovali žádost o zneplatnění konference: „Jediný důvod je ten, že stanovy strany se mají dodržovat.“

Sdílnější byl Adam Rykala. „Stížnost na průběh okresní konference a návrh na její zneplatnění mě mrzí. Neznám důvody, které k tomu Miroslava Nováka vedly. Podle mého názoru k porušení stanov ČSSD nedošlo, což potvrdila i okresní kontrolní komise. Přesto jsme se rozhodli svolat v nejbližším možném termínu další okresní konferenci, jak mimo jiné navrhoval M. Novák ve stížnosti. Tam zvolíme nového okresního předsedu. Věřím, že tím se vypořádáme s volebním neúspěchem a ztrátou pozic ve vedení města i kraje a začneme se věnovat přípravám na volby. Byl bych nerad, kdyby se kvůli stížnosti nemohli zvolení ostravští delegáti zúčastnit březnového sjezdu ČSSD a spolurozhodovat o vedení a budoucnosti strany,“ uvedl Rykala.

„Ostravské problémy nechte na nás“

Netají, že pokud dostane podporu členů, pokusí se obhájit poslanecký mandát. „Přesto si myslím, že momentálně nejde o sněmovnu, neboť mi oba pánové (Novák a Palyza) osobně potvrdili, že nebudou kandidovat,“ dodal.

Ani mladý sociální demokrat Matěj Benda, který v listopadu zdůvodnil návrh na odvolání ostravského předsedy špatnými volebními výsledky a špatnou kampaní, jejímž koordinátorem byl právě Palyza, si nemyslí, že jde o volby do sněmovny.

Přiznal ale, že má obavy z dalšího vývoje, a proto napsal dopis vedení strany. „Jde o vnitrostranickou záležitost, nechci to řešit přes média. Ústředí jsem vyzval, aby ostravské problémy nechali na nás a nepřetahovali je do Prahy,“ řekl Benda. Dodal ale, že jednání Nováka ho zaskočilo. „Každý má právo si stěžovat, ale udělat to měl už na okresní konferenci. Místo toho on a někteří členové okresního výboru předčasně odešli.“

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi strojírenskými firmami se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Šéf zlodějů soch z parku v Karviné dostal podmínku, ostatní s odvoláním neuspěli

19. dubna 2024  12:48

Jeden značně mírnější trest, všechny další rozsudky potvrzené. Tak skončilo u Krajského soudu v...

Bez kyvadla i méně automobilů. Havířov a Odry řeší vzhled svých náměstí

19. dubna 2024  9:29

Až do poloviny května mohou obyvatelé Havířova vytvořit a zaslat svou představu o tom, jak by mělo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...