V Ostravě se v pátek diskutovalo o chytrých městech budoucnosti.

V Ostravě se v pátek diskutovalo o chytrých městech budoucnosti. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Chytrá města ušetří energii, shodli se účastníci ostravské konference

  • 0
Stojí to peníze, ale nakonec je s nimi ušetříte. Na tom se shodli účastníci konference Smart Region, pořádané v pátek v ostravském hotelu Imperial společností MAFRA o přínosu chytrých technologií.

„Chceme využívat chytré technologie a ušetřit tím lidem práci,“ řekl jeden z řečníků, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Právě jsme například rozhodli o vítězích pilotního ročníku soutěže o nejlepší chytrá řešení v zavádění chytrých technologií. Na své projekty v pěti kategoriích, debyrokratizaci, zdravotnictví, infrastruktuře, dopravě a úsporách mohli soutěžící dostat 50 až 500 tisíc korun.“

Smart technologie mohou podle Stanislava Mišáka, ředitele Centra ENET Vysoké školy báňské, pomoci ušetřit například v energetice. „Jde například o smysluplnou integraci obnovitelných zdrojů a využívání komunálního odpadu,“ naznačil jeden z možných směrů vývoje.

Podle třinecké starostky Věry Palkovské bude pro nejlepší využití chytrých technologií nejdůležitější spolupráce mezi městy a obcemi v kraji. „Nestačí mít jednotlivé ostrůvky s chytrými technologiemi, je důležité spolupracovat a využívat v co největším počtu,“ řekla starostka.