Moderní koncertní síň by měla využívat také Janáčkova filharmonie.

Moderní koncertní síň by měla využívat také Janáčkova filharmonie. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostrava chce nejlepší koncertní halu. Mohla by pojmout 1 300 posluchačů

  • 3
Koncertní haly, o kterou usiluje už desítky let, se Ostrava dočká do čtyř až pěti let. Její výstavba by měla stát asi 1,5 miliardy korun. Radní města už schválili záměr vypsat mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž.

„Jde o pátou architektonickou soutěž za poslední dva roky a jednu z nejvýznamnějších v celé historii krajského města,“ říká ostravský primátor Tomáš Macura.

Cílem je podle něj vybudovat nejlepší koncertní síň v Česku. „Chceme postavit výjimečnou stavbu nejen z hlediska architektonického, ale především se špičkovou akustikou,“ vysvětluje primátor.

Město zatím jmenovalo porotu, jejímiž členy jsou významní architekti. Společně budou cizelovat podmínky soutěže, kterou Ostrava vyhlásí v červnu. Soutěž bude kombinovaná se dvěma koly. Město přímo osloví tři renomovaná zahraniční architektonická studia, která už mají zkušenosti s projektováním koncertních síní.

Půjde o americký tým Steven Holl Architects + Kropac Architects, polské Konior Studio a dánskou projekční kancelář Henning Larsen. A další tři soutěžící porota vybere ze studií, která se přihlásí sama. Podmínkou je, že musí mít odborníka na akustiku.

Moderní koncertní síň pro 1 300 posluchačů má vyrůst vedle současného Domu kultury města Ostravy, který zůstane zázemím pro Janáčkovu filharmonii, a spojit se s ním.

„Chceme projednat s památkáři možnost většího zásahu do původní stavby. Kulturní dům postavený v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicismu je chráněnou památkou, ale již mnoho let má problém se smysluplným využitím a zapojením do současného kulturního života. Od celkové rekonstrukce budovy a spojení s novou koncertní halou si slibujeme jeho oživení,“ líčí primátor.