Lídr hnutí ANO a primátor Ostravy Tomáš Macura slaví jednoznačné vítězství v...

Lídr hnutí ANO a primátor Ostravy Tomáš Macura slaví jednoznačné vítězství v komunálních volbách 2018. (6. října 2018) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostravu povedou ANO a lidovci, další dva spojenci jsou zatím nejistí

  • 5
Čtyři spojenci. Polovinu pozic obsadí hnutí ANO a KDU-ČSL, na zbývající dvě aspirují hnutí Ostravak, ODS a Piráti. Tak po dvou dnech vyjednávání vypadá rodící se nová koalice na ostravském magistrátu.

Nová by však byla jen podle volebního období, protože dominující hnutí ANO preferuje podobu stávající koalice, tedy s hnutím Ostravak, lidovci a ODS.

„Nemáme důvod něco měnit, protože naše spolupráce přinášela výsledky,“ konstatoval lídr hnutí ANO a ostravský primátor Tomáš Macura

Uvedl, že ANO zvládlo už dvě kola rozhovorů, přesně tolikrát se sešli i zastupitelé vítězného hnutí. 

„Partnerům jsme dali nabídky počtu a zaměření resortů. Do středečního dopoledne chci vědět, zda to akceptují,“ uvedl primátor, který v pondělí odjel na dvoudenní realitní veletrh EXPO REAL v Mnichově.

Macura řekl, že ANO si stanovilo tři varianty možné koalice, z nichž prioritní je stávající složení. Zbývající počítají s jinými kombinacemi. Vždy však jde o čtyřčlennou koalici.

Do hry o pozice radních a náměstků primátora určitě nezasáhnou zastupitelé SPD, komunistů a sociálních demokratů. To Macura odmítal už před volbami.

Lidovci se svým volebním ziskem těsně nad pěti procenty si nárokují jedno náměstkovské místo. To mají i nyní.

„Chtěl bych pokračovat v dosavadní práci, to nezastírám,“ konstatoval Zbyněk Pražák, který dosud měl na starosti odbor kultury a volnočasových aktivit.

A protože lidovci více nechtějí, přičemž současně už nemají kam ustoupit, zdá se být jejich účast v koalici jistá.

Hnutí ANO nyní má v jedenáctičlenné městské radě pět míst: primátora, dva náměstky a dva radní.

„Žádáme více, protože jsme v těchto volbách ve srovnání s minulými uspěli mnohem výrazněji,“ zmiňuje Macura navýšení počtu zastupitelů z patnácti na jednadvacet.

„Rádi bychom oproti současnosti získali místo náměstka pro investice, protože to považujeme na klíčový resort,“ prozradil primátor.

Semerák: Můžeme skončit v opozici

Tento odbor ale nyní vede Břetislav Riger z hnutí Ostravak, které ve volbách ztratilo tři mandáty.

„Zatím nechci říkat, jestli něco obětujeme. Nemám s tím problém, ale jen pokud ANO nabídne někoho, kdo bude zárukou, že resort zvládne. Ať to není jen politické obsazení,“ upozornil lídr Ostravaka Lukáš Semerák.

Výsledky komunálních voleb v Ostravě

On sám jako neuvolněný radní má na starosti dopravu. „Rád bych pokračoval, ale nevylučuji ani odchod do opozice, pokud by třeba ANO chtělo v radě získat většinu.“ 

S Macurou bude jednat, ostatně i on zamířil na mnichovský veletrh. Dalším do party mohou být občanští demokraté. I oni však žádají větší podíl na moci v magistrátu. Dosud mají jednoho náměstka.

„Dvě strany ve volbách ztratily, tedy Ostravak a lidovci. A polepšili jsme si my a ANO. To by se mělo odrazit na podobě koalice,“ řekl lídr ODS Zdeněk Nytra s tím, že pokud se nabídka ANO nezmění, jsou připraveni do koalice vstoupit.

Ve hře jsou i Piráti

ODS nominovala do vedení města Nytru, který je i senátorem, a Martina Štěpánka. Ten už náměstkem byl, ale kvůli řízení auta v podnapilém stavu loni v březnu odstoupil. 

„Obecně tato jména akceptujeme, nikoliv ovšem bezvýhradně. Jen ve vztahu k nabídnutým resortům,“ reagoval Macura.

Možným koaličním spojencem jsou i Piráti. Podle jejich jedničky Davida Witosze by účast v radě neodmítli, ale ani opozici nepovažuje za prohru.

Macura chce po návratu z Mnichova svolat zastupitelský klub ANO, kde by mohlo padnout konečné rozhodnutí.